Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic, menţionează INS.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2011, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%) şi a numărului de salariaţi (soldul conjunctural de -1%).

O tendinţă de creştere în ceea ce priveşte estimarea producţiei se va înregistra pentru activităţi precum fabricarea băuturilor şi fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (solduri conjuncturale +20%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +16%) şi fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural +14%).

În următoarele trei luni se prognozează o creştere moderată a preţurilor produselor industriale, (sold conjunctural +9%).

Potrivit estimărilor din luna august 2011, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +1%), a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -3%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +7%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +6%).

Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural +2%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri moderate pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +14%).

Conform estimărilor din luna august 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -5%). În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%).
SURSA: Agerpres