Industria prelucratoare, constructiile, comertul cu amanuntul si serviciile ar putea cunoaste o crestere a activitatii in perioada aprilie-iunie, estimeaza managerii intervievati de Institutului National de Statistica (INS) in cadrul unei anchete conjuncturale. 

Cei peste 1500 de manageri intervievati estimeaza o crestere a volumului productiei de 23% si a stocului de comenzi si contracte de 20%. Pentru exportul de produse finite se estimeaza un trend usor pozitiv, de 10%. Managerii din industria prelucratoare estimeaza ca preturile vor inregistra o crestere de 18%, comparabila cu cea din luna anterioara. 

Sectorul constructiilor va inregistra in urmatoarele trei luni o crestere a volumului productiei de 49%, asemanatoare cu cea a stocului de contracte si comenzi, de 41%, apreciaza cei peste 1100 de manageri din domeniu, potrivit INS. In acelasi timp, preturile lucrarilor de constructii ar putea creste cu pana la 39%, crestere mai mare fata de cea prognozata in luna precedenta. 

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere de 34% in activitatea de comert cu amanuntul, evolutie sustinuta atat de cresterea vanzarilor de marfuri cu 34% , cat si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri, cu 27%. 

Totodata, acestia apreciaza o crestere de 27% a preturilor din comertul cu amanuntul in perioada aprilie-iunie. 

Cererea de servicii isi va mentine pentru urmatoarele trei luni trendul ascendent, estimeaza 2.000 de manageri din domeniu, volumul acestora urmand sa avanseze cu 24%. 

Intreprinderile mijlocii si cele foarte mari vor fi principalele motive ale cresterii cererii de servicii. 

In toate cele patru sectoare se estimeaza o crestere a numarului de salariati in  urmatoarele 3 luni, potrivit INS. 

Sursa: Capital 27 Aprilie 2007