Managerii nu sunt inlocuiti la fel de repede ca si antrenorii in fotbal, dar obtinerea a mai mult de doua infrangeri in afaceri este penalizata intotdeauna cu cartonas rosu. Mai ales atunci cand este vorba de bani privati.
Notiunea de succes managerial in Romania este complet diferita de cea din Occident, tinand cont de nivelul de performanta pe care il poate atinge o companie care face afaceri aici.
sefii de la Viena ai lui Brent Valmar nu s-au asteptat niciodata ca acesta sa castige pariul facut in urma cu cinci ani, si anume ca in anul 2002 va reusi sa vanda peste 10.000 de masini. Ei bine, anul trecut Porsche Romania, care il are ca manager general pe Brent Valmar, in varsta de 43 de ani, a vandut aproape 12.000 de masini. Valmar spune ca „cea mai mare reusita din cariera sa de manager la Porsche Romania este data de investitia in valoare de 15 milioane de dolari facuta in cel mai mare complex auto de la noi.”
Diwaker Singh avea toate motivele sa reuseasca sa faca din Telemobil unul din cei mai puternici jucatori de pe piata romaneasca a telefoniei mobile. Actionarii din America si Orientul Mijlociu ai Zapp Mobile, i-au pus in mana o bagheta magica in valoare de 350 milioane de dolari. Rezultatele la sase luni au fost sub asteptari. Principalul vinovat a fost, bineinteles, Singh, despre care s-a spus ca a pus la punct si aplicat o strategie complet diferita de mesajul pe care ar fi trebuit sa il transmita Zapp Mobile potentialilor abonati. Doar 10.000 de abonati au raspuns pozitiv unei campanii de publicitate care a depasit suma de sapte milioane de dolari. Asta din cauza ca Singh a pozitionat gresit mesajul campaniei, care ar fi trebuit sa se indrepte spre clientii care isi permit sa foloseasca Internetul mobil. O data cu el au fost inlocuiti si ceilalti membrii ai managementului Zapp Mobile.
Dusan Wilms a reusit ca, la doar 41 de ani, sa apropie Metro Romania de o cifra de afaceri egala cu miliardul de euro. Cele 15 magazine cash& carry deschise de grupul german in Romania a atins anul trecut o rata a profitabilitatii nete de 4%, una din cele mai mari obtinute de Metro in Europa. Secretul succesului se datoreaza bunei pozitionari a magazinelor Metro in apropierea aglomerarilor urbane.
Vasilis Alexacos primise din partea actionarilor celui mai mare producator de medicamente din Romania, Sicomed, un mandat clar: atingerea unui profit de peste un milion de dolari. El nu a reusit acest lucru, motiv pentru care a fost debarcat din functie, iar vreme de aproape zece luni, compania nu a avut director general. Asta pana cand a fost numit olandezul de 46 de ani Klas Postema. Motivele care au stat la baza acestei alegeri au fost date de „competenta manageriala si calitatile personale” pe care presedintele CA, Robert Luke, le-a vazut la Postema.
La 57 de ani, Mihai Rohan a capatat distinctia neoficiala de cel mai influent om din lumea cimentului din Romania. Vorbitor fluent a patru limbi straine, Rohan si-a propus la plecarea de la Lafarge sa redevina primul manager de pe piata cimentului. El este omul care, in doar patru ani de zile, a reusit sa duca HeidelbergCement la 33-35% din piata romaneasca, in apropierea gigantului francez Lafarge Romcim. Acum se spune despre el ca este unul dintre putinii manageri romani care, in ultimii ani, a reusit sa atraga respectul oamenilor straini de afaceri.
Panagiotis Kargados s-a certat vreme de peste un an de zile cu toata lumea. A venit la RomTelecom in functia de director general, la sfarsitul lui 2001, anuntand cu fast ca aceasta companie reprezinta pentru el cea mai mare provocare din cariera. A plecat dupa un an, mai mult decat subtil, fara sa spuna daca a indeplinit sau nu promisiunile facute in urma cu un an. „Din punctul meu de vedere am facut tot posibilul pentru a salva aceasta companie. Problemele RomTelecom au fost insa mai mult decat manageriale”, spune Kargados.
Matthew Price, director general al Procter&Gamble Romania, a reusit la 36 de ani sa obtina un profit de peste zece milioane de dolari. Cel mai mare succes al managerului P&G pentru Romania si alte sapte tari balcanice este dat de cota pe care o are detergentul Ariel pe aceste piete. „Daca am avut vreodata greseli de management, acestea s-au datorat faptului ca nu am tinut cont de obiceiurile consumatorului roman, unul cu totul diferit de cel din Marea Britanie”, spune Price.    

Sfaturile specialistului pentru un manager de succes

· Transformarea managerilor din administratori de criza in initiatori si conducatori ai procesului de tranzitie – pentru aceasta, managerii trebuie sa inteleaga evolutia si functionarea mediului extern si problemele cu care se confrunta organizatiile. In majoritatea companiilor romanesti, comunicarea este inca saraca si formala.
· Managerii trebuie sa fie capabili sa-si formuleze clar mesajele si sa le exprime intr-un mod convingator.
· Incurajarea crearii agentilor de schimbare – managerii trebuie sa fie capabili sa lucreze cu oamenii si sa ii motiveze, sa promoveze munca in echipa, sa rezolve conflicte, sa-i incurajeze pe cei care merita, sa invete din esecuri, sa isi asume riscurile si sa fie responsabili.
· Construirea capacitatii de a reactiona rapid si eficient la schimbarile de mediu, deschiderea, creativitatea si abordarea pozitiva a procesului de invatare sunt cerinte esentiale pentru indeplinirea acestui obiectiv.
· Imbunatatirea gandirii globale. Pretuirea concurentei.
· Insusirea responsabilitatii sociale.
SURSA: Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).