Potrivit opiniilor exprimate în luna martie 2012, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada martie – mai 2012 tendinţă de creştere în industria prelucrătoare şi în sectorul de construcţii şi creştere moderată în comerţul cu amănuntul şi servicii în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2012, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +17%).

Pentru fabricarea produselor din tutun se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +49%) în ceea ce priveşte estimarea producţiei.Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna martie 2012, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

În ceea ce priveşte stocul de contracte şi comenzi şi preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (solduri conjuncturale +12%, respectiv +9%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%).

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +18%), iar olumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va înregistra creştere (sold conjunctural +19%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Totodată, managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +23%).

Conform estimărilor din luna martie 2012, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată (sold conjunctural +10%). În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8%).