Sfarsitul lunii octombrie si primele zile ale lui noiembrie au consemnat cresteri uluitoare ale pretului mediu al actiunilor Terapia. In numai opt zile, cotatiile au sarit de la 5.900-6.100 lei la 9.600-9.850 lei, dar au atins si valori de peste 10.000 lei. Cumparatorii s-au inghesuit sa-si adjudece cat mai multe actiuni, in perioada 25 octombrie – 2 noiembrie inregistrandu-se valori zilnice ale tranzactiilor de peste un miliard de lei. Incepand cu data de 3 noiembrie, pretul a intrat in picaj, ajungand la numai 5.750 lei in sedinta de joia trecuta.
O traiectorie asemanatoare au avut si actiunile companiei Impact Bucuresti. Dupa mai multe saptamani cu tranzactii intense, la preturi de 10.000-12.000 lei/actiune, cotatiile titlurilor emise de firma bucuresteana au scazut fulgerator incepand din 25 octombrie. Dupa numai noua zile, nimeni nu mai oferea mai mult de 2.600 lei pentru o actiune Impact.
Au luat-o razna investitorii? Nu chiar. Spectacolul cresterilor ametitoare urmate de scaderi bruste si abrupte ale preturilor actiunilor Terapia si Impact are o logica. In ambele cazuri, trambulina care a propulsat cotatiile in piata a fost o majorare de capital prin care actionarii inregistrati la o anumita data urmau sa primeasca gratuit cateva actiuni pentru fiecare actiune detinuta.
La Impact, capitalul social va fi majorat de la 4,857 miliarde lei la 19,428 miliarde lei prin reevaluarea terenurilor si imobilelor si prin includerea fondurilor de rezerva. Pentru fiecare actiune detinuta la 27 octombrie, posesorul va primi alte trei, gratuit. Ceea ce inseamna ca investitorii care au achizitionat o actiune Impact pana la 22 octombrie (data limita pentru inscrierea in registrul actionarilor la 27 octombrie) au cumparat, de fapt, patru actiuni. Cu alte cuvinte, cei care au cumparat la 10.000-11.000 lei au platit numai 2.500-2.750 lei/actiune.
Situatie aproape identica la Terapia. AGA va fi convocata in sedinta extraordinara la 16 noiembrie pentru a aproba majorarea capitalului social de la 76,653 miliarde lei la 306,613 miliarde lei prin includerea fondului de rezerva si prin reevaluarea patrimoniului. Daca propunerea PAS si a societatii Romferchim (actionari care cumuleaza peste 40% din totalul drepturilor de vot in AGA) va avea castig de cauza, atunci fiecare actiune detinuta va da dreptul posesorului de a primi alte trei. Reprezentantul unuia dintre fondurile de investitii care detin actiuni Terapia a calificat procedeul de majorare a capitalului drept artificiu contabil. Singurul efect al acestuia este scaderea puternica a pretului din cauza existentei pe piata a mult mai multe actiuni.