Incepand cu data de 1 aprilie, accizele la tigari vor creste urmand ca in septembrie sa aiba loc o noua majorare, fapt care va duce la o scumpire totala pe intreg anul de pana la 50 de procente, sustin reprezentantii producatorilor.

„Per total, in acest an cresterile de preturi vor fi de 40% la tigarile premium si de 45-50% la cele ieftine „, sustine Gilda Lazar, director corporate affairs al JTI Romania.

Potrivit estimarilor din acest moment, majorarea succesiva a accizelor va duce la un pret pe pachet in jurul  valorii de 100.000 de lei vechi.

„In septembrie nu se stie cu cat se vor scumpi, depinde de structura accizei. Tigarile premium vor ajunge la aproximativ opt lei pachetul, iar cele ieftine in jurul a sapte lei. In ianuarie (2010 – n.red) va fi tragic: in functie de structura accizei, se va adauga inca un leu pe pachet”, spune Gilda Lazar.

In acest context, efectele asupra bugetului de stat sunt doua, ambele proaste, sustin analistii: fie va creste contrabanda cu tigari ieftine, pentru care statul nu incaseaza niciun euro, fie fumatorii vor renunta la tigari deci, din nou mai putini bani la buget.