Ministrul Educaţiei a oferit mai multe informații despre salarii. Ligia Deca s-a aflat luni, 15 ianuarie, în Prahova, unde a vorbit despre majorările care vor fi înregistrate în învățământ.

Creştere de peste 50%

Potrivit oficialului, salariile din învățământ vor înregistra, în medie, o creştere de peste 50% în perioada iunie 2023-iunie 2024. Potrivit explicațiilor oferite într-o întâlnire cu directorii unităţilor de învăţământ, majorările care vor fi înregistrate sunt foarte importante.

„O să dau doar câteva exemple, că poate sunt de interes. Am vorbit despre creşterea salariilor personalului din învăţământ. Ştim că salariile au crescut, în medie, cu între 25 şi 30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%. Asta înseamnă că între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ. În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie este de aproximativ 30%. În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante”, a afirmat Ligia Deca.

Un director va putea câştiga un salariu brut de 11.484 de lei

Aceasta a oferit și un exemplu. Mai precis, un director de unitate de învăţământ grad I va putea câştiga în iunie 2024 un salariu brut de 11.484 de lei. Cifra nu conține alte sporuri.

La rândul lui, un director de unitate de învăţământ grad II va ajunge la un salariu brut de 11.812 lei la care se pot adăuga diferite sporuri.

„De asemenea, un profesor cu grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime, în iunie va câştiga un salariu brut de aproximativ 10.232 de lei, iar un debutant, în luna iunie, va câştiga un salariu brut de 6.446 de lei, mă refer la debutanţii cu până la un an vechime (…), la care se pot adăuga diferite sporuri”, a completat ministrul Educaţiei.

Amintim că Guvernul a aprobat anterior proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează o serie de majorări salariale pentru angajaţii din învăţământ.

Astfel, pentru învăţământul preuniversitar, în 2024 creşterile vor fi cuprinse între 19,4% şi 20,5%, iar pentru directori şi directori adjuncţi creşterea brută medie totală va fi de peste 36%.

Pentru universitar, majorările vor fi cuprinse între 15% şi 21%. Simultan, creşterea va fi de 15,5% pentru personalul didactic auxiliar. Pentru personalul administrativ, creșterea va fi de 15%.