Simtind ca asigurarile pentru riscul profesional in domeniul contabil sunt o vaca de muls, mai-marii din Finante, ca si din CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si ai Contabililor Autorizati din Romania) s-au infratit intr-o afacere. Astfel a aparut, la 4 mai 1998, societatea Asigurarea CECCAR, avand ca actionari principali nume sonore: Maria Manolescu (6,029%), director al Directiei de legislatie contabila din Ministerul Finantelor, Dan Radu Rusanu (6,029%), fost secretar de stat in Finante, actual presedinte al Eximbank, Marin Toma (6,029%), presedinte CECCAR, Galation Covariu (6,117%), presedinte al filialei din Arges a CECCAR, Ion Mihailescu (6,117%), secretar general al CECCAR Arges – rezulta din datele ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului). Dintre acestia, sunt administratori cu puteri depline: Marin Toma, Ion Mihailescu (presedinte), Galation Covariu.
In doar un an,
profit de milioane
Pana la sfarsitul anului trecut, Asigurarea CECCAR a inregistrat un profit net de circa 67 milioane lei, iar pana la 30.06.’99, inca 80 milioane lei. De altfel, si numarul total al expertilor contabili si al contabililor autorizati asigurati a sporit subit. Astfel, daca la sfarsitul anului 1997, din cei 28.204 de membri CECCAR, doar 2.266 de contabili (8%) detineau o polita, in prezent numarul contabililor asigurati a ajuns, conform presedintelui CECCAR, la 9.000 (34% din cei 26.253 membri actuali). Dintre acestia, 5.890 (la 1 iulie a.c.) sunt clientii Asigurarii CECCAR, ne-a informat Radu Stefan, sef serviciu Asigurari la amintita societate. Asadar, la ora actuala, Asigurarea CECCAR detine 2/3 din piata politelor specializate pe domeniul contabil, desi zece societati au fost agreate de CECCAR, inca din 1997, pentru astfel de operatiuni: ASIT, Societatea anglo-romana, ASIROM, Asitrans, Nationala, Astra, Axa, Generala, Asigurarea Populara Romana, Asiban. Cum a reusit intr-un timp atat de scurt o societate de asigurari putin cunoscuta sa ia piata altor companii cu renume? „Desi nu toate filialele au inteles acest lucru, de regula, s-a mers la modul ca cine a platit cotizatia si a fost inscris in Tablou, a platit si prima de asigurare la noi. La filiale avem incheiate conventii cu cate o persoana, depinde de aceasta persoana…”, spune Daniela Popescu, economist la departamentul financiar al Asigurarii CECCAR.
Treptat, la o serie din filialele CECCAR s-a incetatenit o practica anume: polita de asigurare este
inclusa in cotizatia de membru
CECCAR, astfel incat, fara a fi o obligatie pe fata, polita se incheie, vrand-nevrand, la Asigurarea CECCAR. Intrebat cum se justifica aceasta practica, dl Covariu a raspuns ca a fost vorba de un „experiment” aplicat in doua judete si in Bucuresti. Presedintele CECCAR, Marin Toma, actionar si administrator la Asigurarea CECCAR, l-a luat pe „nu stiu” in brate, precizand ca nu cunoaste nimic despre activitatea firmei de asigurare, din cauza lipsei de timp.
Si un alt aspect se dovedeste interesant. In conditiile unui numar extrem de mic al celor asigurati (8% in 1997), nimeni nu s-a sinchisit sa ia masuri, desi obligativitate legala exista inca din 1994, prin Ordonanta nr. 65. Ba, mai mult, un an mai tarziu, Regulamentul de organizare si functionare al CECCAR prevedea radierea din oficiu a celor care nu detin polita de asigurare, dar Corpul n-a miscat un deget. Nici Finantele nu au reactionat (desi sunt recunoscute frecventele dispute dintre cele doua institutii), dna Manolescu absolvindu-se de orice vina: „Noi am dat legea, CECCAR trebuie sa o aplice”. Finantistii au inchis ochii si atunci cand staff-ul CECCAR hotara, prin Normele nr. 2.120/1997 privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea profesiei, ca „nu se mai admite decat prezentarea dovezii asigurarii riscului profesional, deci a politei de asigurare la o societate de profil agreata de CECCAR”. Se crea prin norme o contradictie cu Ordonanta din 1994, care lasa ca alternativa varsarea unei contributii la fondul de garantii. „Daca
s-ar fi constituit fondul de garantare, gestionat de Corp, ar fi trebuit sa se reasigure, pentru a acoperi riscul. Atunci eram obligati sa facem acte de comert (asigurare, reasigurare) si nu am dorit asa ceva”, afirma dl Toma.
Cu spatele asigurat, afacerea asigurarilor de raspundere civila pe domeniul contabil devenea o miza sigura. Corelata si cu eforturile colaboratorilor din filialele CECCAR, posibilitatea de a ii convinge pe membri sa isi faca asigurare crestea. Pe de alta parte, dat fiind ca CECCAR detine filiale in fiecare judet, se rezolva usor si problema acoperirii nationale. „Avem incheiate conventii cu cate o persoana la majoritatea filialelor”, a adaugat dna Popescu. Asigurarea CECCAR are cheltuieli minime; doar noua persoane sunt angajate permanent, restul sunt colaboratori, platiti dupa comision, pentru a fi cointeresati.
De multe ori, la sugestiile reprezentantilor de filiala, contabilii incheie polita la Asigurarea CECCAR, actul informandu-i despre conditiile generale privind asigurarea de raspundere civila profesionala. Clientul afla, de pilda, ca se acorda despagubiri pentru „sume pe care asiguratul este obligat, conform legii, sa le plateasca, cu titlul de desdaunare, clientului sau”, cheltuieli de judecata, prejudicii aduse clientului ca urmare a pierderii, distrugerii sau deteriorarii documentelor originale (sau suportului magnetic), sume cheltuite in vederea refacerii acestor documente (sau suportului magnetic). Nu se acorda insa despagubiri pentru pagube produse cu intentie de catre asigurat. In functie de ce criterii se evalueaza intentia nu se arata in polita. De altfel, aceasta nu are clauze contractuale ferme, care sa stabileasca drepturile si obligatiile asiguratului, respectiv asiguratorului, astfel incat, in cazul solicitarilor pentru plata de despagubiri, litigiile pot aparea usor.
Pana acum nu a fost cazul, Asigurarea CECCAR nu a platit nici un fel de daune, intrucat „nu au fost solicitari”, dupa cum ne-au asigurat administratorii companiei.    

Actionar principal este
o asociatie non-profit
Actionar principal la Asigurarea CECCAR este Casa CECCAR, asociatie non-profit, infiintata la sfarsitul anului 1997, printre ai carei administratori se numara Maria Manolescu, Marin Toma, Galation Covariu, Ion Mihailescu. In mod normal, acestora le revin retributii, dar, asa cum sustine dl Covariu, „s-a primit o singura indemnizatie, circa 500.000 lei fiecare, alte plati ale salariilor nu s-au facut”.
Aportul Casei CECCAR la capitalul firmei-surori este de 1,185 miliarde lei, grosul sumei provenind din… „donatii, cea mai importanta, circa 700 milioane lei, de la o persoana fizica”, am aflat din aceeasi sursa. Dividendele obtinute anul trecut de la firma-sora au fost reinvestite in totalitate. Au mai fost utilizate circa 20 milioane din taxa de inscriere in Casa CECCAR (de la circa 100 membri). Venituri a mai adunat Casa si din capitalizarea a jumatate din dobanda (la imprumuturi de intrajutorare date membrilor, 301 milioane lei la aceasta data). Per total, Casa CECCAR a avut anul trecut un excedent de 260 milioane lei, dintre care 150 milioane lei au fost plasati in firma de asigurari. Restul aportului, pana la 1,856 miliarde lei, a fost acoperit din… diverse donatii si sponsorizari – ni s-a mai comunicat din partea administratorilor.