Constructorul canadian de piese auto Magna a majorat de la 100 milioane euro la 350 milioane euro oferta de investiţii pentru compania germană Opel, divizie a producătorului american de automobile General Motors (GM).

„Magna oferă acum 350 milioane euro din capitalul propriu, fondurile fiind disponibile imediat. În plus, vor fi oferite obligaţiuni convertibile în acţiuni în valoare de 150 milioane euro”, a afirmat o sursă din guvernul german.

Oferta iniţială a grupului canadian presupunea investiţii de 100 milioane euro în Opel, alocate în două tranşe de câte 50 milioane euro, şi obligaţiuni convertibile de 400 miliarde euro, potrivit unor surse apropiate negocierilor.

Oferta îmbunătăţită a Magna apare în condiţiile în care guvernul Germaniei a criticat valoarea investiţiilor pe care toţi cei trei ofertanţi pentru Opel, respectiv Magna, grupul belgian RHJ International şi cel chinez Beijing Automotive, sunt dispuşi să le facă în compania germană.

Divizia europeană a GM a anunţat săptămâna trecută că va negocia în continuare cu Magna şi RHJ. Beijing Automotive nu a fost menţionat în anunţ. Surse apropiate discuţiilor au indicat că GM preferă oferta grupului belgian. Totodată, autorităţile de la Berlin şi-au exprimat preferinţa pentru oferta prezentată de Magna.

În cazul în care guvernul german şi grupul american nu ajung la un acord în privinţa investitorului, soarta Opel va fi decisă, probabil, de Trustul Opel, deţinătorul a 65% din acţiunile companiei germane.

Din consiliul de conducere al Trustului fac parte doi reprezentanţi ai GM şi doi ai Germaniei, respectiv un oficial guvernamental şi un delegat al celor patru state federale unde Opel deţine fabrici. Al cincilea membru, neutru, nu are drept de vot. Trustul Opel supraveghează activităţile companiei din iunie, când GM a intrat în faliment.

Oferta Magna mizează pe dezvoltarea Opel mai ales în Rusia. În schimb, RHJ intenţionează să diminueze producţia pentru a readuce constructorul auto pe profit şi este dispus să returneze, ulterior, acţiunile Opel către GM.

SURSA: Mediafax