Votarea în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor s-a încheiat în toate cele 748 de secţii de votare, odată cu închiderea ultimelor secţii de pe Coasta de Vest a SUA şi a Canadei la ora 7.00, ora României.

Procesul electoral a decurs în condiţii bune pe durata tuturor celor 59 de ore, începând cu vineri, 4 decembrie 2020, ora 20.00, ora României, când s-a deschis votarea în prima zi la secţia de votare din Auckland, Noua Zeelandă, şi până luni, 7 decembrie 2020, ora 7.00, ora României.

Nu s-a prelungit votarea

În cazul niciunei secţii de votare din străinătate nu s-a impus prelungirea votării după ora locală 21.00, în conformitate cu prevederile art.88 din Legea nr 208/2015.

Organizarea în bune condiţii a acestui proces electoral în străinătate a fost rezultatul unor eforturi umane şi logistice comune ale misiunilor diplomatice şi consulare ale României în străinătate, Centralei MAE, mai ales în contextul special generat de pandemia de COVID-19 şi condiţiile specifice pentru organizare secţiilor de votare în străinătate, astfel încât cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să îşi poată exercita dreptul de vot la oricare din cele 748 de secţii de votare organizate în străinătate în condiţii optime şi de siguranţă sanitară. MAE reaminteşte în acest context că la acest scrutin a organizat cu 331 de secţii în plus faţă de cele de la alegerile parlamentare din anul 2016 (când au fost organizate 417 secţii).

Bogdan Aurescu mulțumește personalului

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu mulţumeşte personalului misiunilor diplomatice şi consulare ale României care s-a implicat în acest proces electoral, inclusiv celor 42 de colegi care s-au deplasat în străinătate din Centrala MAE pentru a asigura personalul necesar pentru funcţionarea birourilor electorale ale secţiilor de votare.

“În condiţii extrem de dificile din cauza pandemiei, am reuşit să sprijinim derularea în bune condiţii a alegerilor parlamentare în afara ţării. Urmare eforturilor deosebite ale tuturor colegilor de la misiuni şi din Centrala MAE implicaţi în organizarea procesului electoral, Ministerul Afacerilor Externe şi-a îndeplinit datoria cu profesionalism, în limitele atribuţiilor legale ale instituţiei noastre,” a spus ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Conform site-ului oficial al AEP, la alegerile parlamentare din acest an au votat la secţiile din străinătate organizate de MAE 244.161 cetăţeni români (faţă de 106.038 cetăţeni români la alegerile parlamentare din 2016).

Mulțumiri pentru cetățenii români

În aceeaşi măsură, Ministerul Afacerilor Externe mulţumeşte cetăţenilor români din străinătate care, şi de această dată, s-au implicat în procesul electoral, contribuind la buna funcţionare a secţiilor de votare atât în calitate de preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare, cât şi în calitate de membri sau operatori de calculator.

De asemenea, ministrul afacerilor externe mulţumeşte instituţiilor cu atribuţii în organizarea procesului electoral în afara ţării – Biroul de Circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, care, conform legislaţiei electorale în vigoare, asigură coordonarea procesului de votare din străinătate, Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Instituţia Prefectului Bucureşti şi Institutul Naţional de Statistică pentru demersurile acestora care au permis desfăşurarea procesului de votare în străinătate în condiţii optime şi remedierea în timp util a tuturor problemelor care au apărut pe parcursul celor două zile.