Noi probleme în Franţa pentru Emmanuel Macron. Preşedintele a reuşit să genereze un adevărat scandal după o declaraţie din care se poate înţelege că îi ceartă pe toţi cetăţenii francezi pentru atitudinea lor.

Macron: Ne-am transformat într-o naţiune de procurori

În reproşul adresat francezilor, Macron a spus că aceştia se comportă precum nişte procurori care caută mereu greşelile celorlalţi, transmite agenţia EFE.

Declaraţia a fost făcut în cadrul unui discurs dedicat strategiei asupra tehnologiilor cuantice. Macron a criticat ceea ce el a numit „neîncrederea francezilor”. Aceasta se manifestă prin „căutarea neîncetată a greşelilor” altora în loc să se dedice inovării şi cercetării, chiar cu riscul de a greşi.

„Ne-am transformat într-o naţiune de 66 de milioane de procurori. Nu în acest mod se înfruntă criza şi nici nu se avansează. Oricine face greşeli în fiecare zi. Cel care nu greşeşte este acela care nu caută sau nu face nimic, ori procedează mecanic ca în ziua anterioară”, a declarat Emmanuel Macron.

El consideră că ţara are nevoie de „bărbaţi şi femei care cercetează, care au capacitatea de a inventa, dar şi de a accepta greşelile. Pentru a le corecta cât mai repede posibil şi a îmbunătăţi. Şi acesta este un lucru care face măreaţă o naţiune”.

Critici imediate din partea adversarilor săi politici

Declaraţiile sale au fost imediat interpretate politic, într-un context marcat de criza provocată de pandemie şi de modul în care guvernul de la Paris o gestionează, stârnind critici din partea opozanţilor, atât de dreapta, cât şi de stânga.

Marine Le Pen, lidera extremei drepte din Franţa, spune: „Cu virus sau fără virus, cel puţin un lucru nu se schimbă: înclinaţia lui Emmanuel Macron de a-i ponegri pe francezi.”

La rândul său, deputatul ecologist Yannick Jadot crede că, prin criticile aduse francezilor într-o perioadă dificilă când aceştia „fac multe eforturi”, Macron „nu este la înălţimea responsabilităţii sale”.

O opinie similară este exprimată de către deputatul de dreapta Eric Ciotti, din partidul Republicanii, care crede că „Macron are o problemă cu poporul”. „Criticile francezilor faţă de acţiunile sale nu sunt cele ale unor procurori, ci ale unor cetăţeni informaţi şi liberi”, mai spune acesta.

Nu este prima dată când liderul de la Elysee îşi admonestează concetăţenii. În anul 2018 el a descris Franţa drept o ţară nereformabilă, afirmând că francezii „urăsc reformele” şi sunt „refractari la schimbare”.