In perioada actuala, majoritatea producatorilor de hardware se apleaca tot mai mult asupra vitezei produselor. Revistele de specialitate mustesc de grafice, care mai de care mai concludente, asupra performantelor. Piata calculatoarelor creste si se diversifica pe zi ce trece. Fuziunile sunt la ordinea zilei, iar cumparatorul nu stie daca sa achizitioneze acum o piesa extrem de puternica sau sa mai astepte cateva luni, pana cand preturile vor scadea considerabil, dar respectivul produs se va dovedi depasit moral.
PC-urile fac legea, fie ca sunt brand name sau no name. Ofertele de PC-uri sunt generoase, plaja de software este mare si fiecare isi poate gasi solutii la problemele sale.
O constanta in lumea calculatoarelor ramane Apple. Utilizatorii de Mac sunt mult mai pretentiosi decat cei de PC. Ei cauta multa stabilitate din partea unui calculator si a unui sistem de operare, lucru pe care Intel, impreuna cu Windows, se chinuie sa-l realizeze de ani buni.
Apple pune la dispozitia utilizatorilor sai o solutie integrata hardware si software, fapt care a atras aprecierea celor care lucreaza intens cu calculatorul. Majoritatea companiilor de presa folosesc in departamentele de productie retele de Mac-uri. De asemenea, Mac-urile sunt preferate de cei ce lucreaza in tipografii, agentii de publicitate si studiori de productie audio ssi video.
Un Mac costa cel putin 1.600 de euro
Nu exista o piata de home user pentru Mac in Romania, potentialii cumparatori traind cu impresia ca Mac-urile sunt prea scumpe pentru buzunarele lor. Intr-adevar facand o comparatie intre Mac si PC-uri brand name, diferenta de pret este in jur de 20% (pretul unui iMac pleaca de la 1.600 euro, iar pretul unui Power Mac G4 pleaca de la 2.400 euro). Intrebarea care se pune este daca aceasta diferenta este justificata ti merita sa faci un efort financiar. Mac-urile sunt livrate impreuna cu o multime de programe, care pun la dispozitia utilizatorilor solutii rapide si usor de folosit pentru editare de text sau editare audio si video. Lucrul cu Mac-urile este foarte simplu si intuitiv. Sa nu uitam ca cei ce au dezvoltat si implementat interfata prietenoasa cu utilizatorul sunt cei de la Apple. Acestea fiind spuse, cei care cauta o solutie solida si fiabila pot gasi in calculatoarele Macintosh rezolvarea.
Pe piata romaneasca gasim doar doi actori importanti implicati in comercializarea si promovarea produselor de la Apple: IRIS si Mac Gallery. Restul participantilor vand doar la cerinta expresa a clientilor. Conform unui studiu facut de IDC (International Data Corporation), cota de piata a Apple in Romania fata de PC-uri se plaseaza in jurul cifrei de 2%. Mac Gallery este singurul magazin din Romania ce comercializeaza numai produse Macintosh. Acesta initiativa, chiar daca singulara, este imbucuratoare.
Povestea Mac-ului este departe de a se fi terminat, chiar daca pentru moment batalia cu PC-ul pare pierduta. Increderea acordata de specialistii in calculatoarele frumos colorate de Apple poate fi un prim pas in revenirea acestora in topul vanzarilor.