Se stie ca in cazul unei explozii nucleare, insectele vor supravietui impactului si radiatiilor. In plus, la cateva generatii scurse, la aceasta specie se instaleaza imunitatea. Fiind transmitatoare de boli infectioase si epidemii, insectele nu au coabitat niciodata pasnic cu omul.
Problemele legate de insecte – dintre care cele mai sacaitoare si generatoare de insomnii sunt tantarii – afecteaza toate tarile, indiferent de gradul de dezvoltare si de civilizatie. Pe plan mondial exista cateva companii mari, producatoare de insecticide, care detin departamente de cercetare bine puse la punct. Lupta impotriva insectelor se concretizeaza in conceperea unor produse din ce in ce mai sofisticate, eficiente, ecologice, de provenienta naturala, lipsite de toxicitate pentru om.
Piata de profil cuprinde mai multe sectoare: insecticide destinate dezinsectiilor pe scara larga, insecticide pentru uz gospodaresc si insectifuge (repelente), respectiv produse asemanatoare celor cosmetice care, prin aplicare directa pe piele, indeparteaza insectele.
Din categoria celor de larg consum, ca forma de prezentare, spray-urile (aerosolii) ocupa aproximativ 65% din piata. In ultimii ani au aparut insa si alte formulari de insecticide, cum ar fi aparatele electrice impotriva tantarilor. Cele cu placuta au un pret accesibil, la indemana oricarui cumparator, si cu o pondere de 25%. O varianta mai sofisticata a acestora o constituie vaporizatoarele cu solutie, care ofera protectie cel putin 45 de nopti, timp de opt ore pe noapte.
O alta arma de lupta impotriva tantarilor si mustelor este spirala fumigena, utilizata de regula pe terase si balcoane deschise.
Insectifugele reprezinta un concept relativ nou. Aceste produse, realizate sub forma de sprayuri, creme, lotiuni, stick-uri, nu inregistreaza inca un consum de masa din cauza preturilor mai mari decat cele ale insecticidelor clasice, precum si a faptului ca inca nu sunt suficient de bine cunoscute.
Consumatorii
au de unde alege
Piata insecticidelor de uz casnic inseamna 4.250.000 unitati anual, din care cele impotriva zburatoarelor (tantari, muste, molii) reprezinta 35%, conform informatiilor puse la dispozitie de Viorel Ognean, distribuitor manager la SC Johnson Wax SRL.
In Romania se comercializeaza produse ale unor companii renumite pe plan mondial, dar exista si o oferta destul de dubioasa ca provenienta. Cu exceptia aparatelor electrice destul de usor de realizat pe plan local, producatorii romani nu au putut tine pasul cu invazia importurilor. Cel putin la articolele care au ca destinatie lupta impotriva tantarilor. Astfel, Farmec SA din Cluj-Napoca a reusit sa vanda anul trecut doar 2.500 de bucati Body Guard, spray impotriva tantarilor, in doze de 75 ml. In primele sase luni ale acestui an, pe piata s-au mai livrat inca 1.322 bucati, aflam de la Eugenia Munteanu, sef serviciu marketing. Desi preturile erau foarte mici (6.600 lei buc.), productia s-a sistat din cauza vanzarilor scazute si a costurilor mari care aveau drept motiv materia prima din import.
Incepand cu acest an, Interstar Chim SA din Bucuresti comercializeaza doua tipuri de produse destinate protectiei impotriva tantarilor, fabricate in Grecia sub marca firmei: un tub spray cu denumirea Mr Agres si un aparat electric cu pastile. „Programul de vanzari prevede pentru anul 1999 comercializarea a cate 100 de mii de spray-uri si aparate electrice si a unui milion de pastile”, precizeaza Dan Tucan, director logistica.
Din aceeasi gama de produse, firma Safilar SA din Arad comercializeaza gama Catch, fabricata in Franta si spray-ul universal Evercid, produs in Italia. Gama Catch cuprinde doua tipuri de spray, un aparat cu trei tipuri de pastile, trei modele de spirale si aparatul cu lichid Catch Intelligente. Acesta din urma are un ciclu de autoreglare de 12 ore din 24, pentru o durata de utilizate de 70 de zile.
SC Johnson Wax este o companie americana prezenta pe piata romaneasca inca din primii ani dupa revolutie. Biroul de reprezentanta s-a deschis in 1993. Din iulie 1998, s-a deschis noua companie SC Johnson Wax SRL cu operatiuni de import si vanzare pe teritoriul Romaniei. Produsele Johnson Wax impotriva tantarilor sunt: Off (repelent anti-tantari), Raid (muste si tantari – spray 300 ml), Raid aparat electric cu pastile sau rezerva lichida, spirale, pastile, rezerve lichide. Gama de produse Off contine lotiuni spray si creme speciale pentru copii, o noutate pentru piata noastra. Daca pana acum, conform cercetarii realizate de MEMRB, firma detine 21,36% din piata, pana la sfarsitul anului tinteste catre 50%, investind in acest sens in reclama aproximativ 360.000 USD.
Desi produsele sale erau cunoscute si inainte de 1990, in urma cu cinci ani, concernul Bayer a considerat ca este necesara relansarea gamei sale de insecticide si insectifuge in Romania. Astfel, si-a reinregistrat toate produsele din gama Baygon (sprayuri) si Autan (stick-uri, sprayuri si lotiuni), la vremea cand singura gama prestigioasa existenta pe piata era Raid. Ambele branduri ale companiei Bayer au beneficiat de campanii sustinute de promovare. „Publicul feminin reprezinta consumatorul nostru tinta, femeile avand o constientizare mai mare a problemelor legate de curatenie”, ne spune Cristian Tamas, specialist in cadrul firmei Bayer Romania. Pentru aceasta companie, evolutia pietei romanesti a fost permanent ascendenta, vanzarile crescand cu 60% in perioda 1994-1999 .
Distribuitorii
ne dau cu flit
Problema principala cu care se confrunta firmele mentionate este prezenta pe piata a produselor pirat sau a celor neinregistrate oficial. Cele mai multe provin din Turcia, Italia si Egipt. Principala atractie a acestora o reprezinta pretul scazut, consumatorul roman neoperand cu raportul calitate-pret ca factor decisiv in luarea deciziei de cumparare. Foarte multe dintre produsele comercializate in magazine si pe tarabe nu au mentionate pe ambalaj numele distribuitorului si posibilitatile de contactare a acestuia. Unele practica dezinformarea in mod direct. Astfel, pe ambalajul pastilelor Spira Mat, produse in Italia, apare ca distribuitor firma Guri & Osem Romania SRL si un numar de telefon. Numai ca, la apelul nostru am nimerit peste o agentie CEC care nu are nici o legatura cu produsul mentionat. De asemenea, pe nici unul din sprayurile Flit nu este trecut numele distribuitorului. Aceasta marca britanica este foarte cunoscuta pe piata romaneasca, devenind nume generic pentru produsele din aceasta categorie. Insa, in ultima perioada, tot mai multi clienti si-au manifestat nemultumirea fata de calitatea produsului. Acesta este fabricat sub licenta in Egipt, dar pare-se ca are si o alta provenienta, pentru ca altfel nu se explica multitudinea de rebuturi si nici anonimatul distribuitorului.
Romania este o piata buna pentru producatorii de insecticide de uz casnic. La nivel national, cel mai mare consum (60-70%) se inregistreaza in Bucuresti, urmat de orasele mari. Piata va avea, ca si pana acum, o evolutie pozitiva. Preferinta se indreapta catre produsele cu eficienta sporita, cum sunt aparatele electrice cu rezerva lichida, care au tendinta de a le inlocui pe cele cu pastile.