Făina de insecte va fi interzisă în produsele tradiţionale din România. Utilizarea ei a fost interzisă prin lege în produsele tradiționale românești.

În schimb, mâncarea cu gândaci, larve și viermi va fi pusă pe rafturi speciale în magazine. Decizia apare într-un proiect de lege adoptat la Senat.

Conform legii, trebuie să se spună anumite lucruri pe etichete. Astfel, este necesar să fie scris clar pe ambalajele produselor dacă acestea conțin viermi, gândaci, greieri sau lăcuste.

Consumăm deja proteină de insecte, chiar dacă nu suntem conştienţi de asta

Specialiștii spun că era inevitabil. Alexandru Ciric – doctor inginer, a susținut că orice sursa de proteina, în viitor, se va consuma, fie că ne place de unde provine, fie că nu ne place. El a arătat că, acum, consumăm deja proteină de insecte.

„Fie că vom știi exact de unde provine, fie ca nu vom știi. În momentul de față, consumăm proteină de insecte. Si noi, în România, și în toată UE, dar nu știu cați dintre cei care au consumat proteină de insecte sunt conștienți că au consumat-o”, a comentat acesta.

În prezent, peste 1.900 de specii de insecte au fost folosite ca surse de hrană la nivel global.

„Sunt convinsă că, mai devreme sau mai târziu, putem exploata cel puțin un minimum de la aceste viețuitoare.

Este un produs care poate fi consumat în multiple feluri. În țările cu deschidere către acest domeniu exista deja micro-ferme, iar insectele sunt considerate o delicatesă”, a spus Mihaela Degea, conferențiar doctor, citată de Antena3 CNN.

Soluție de a scăpa de problema foametei

Simona Carniciu, care este medic specialist nutriție, a susținut că aceasta e o soluție de a scăpa de problema foametei. Potrivit acesteia, dacă trecem de bariera psihologica și vom îmbrățișă aceste categorii de alimente mai deosebite, mai neobișnuite pentru europeni, se va rezolva o mică parte din problema foametei.

Beneficiile consumului de insecte sunt multiple. Ajută la creșterea masei musculare și echilibrarea nivelului de zahăr în sânge. Ele sunt și un remediu natural pentru depresie.

Ce va fi scris pe eticheta produselor

  • Vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcție de forma utilizată;
  • Larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă;
  • Pulbere parțial degresată de greier de casă;
  • Lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.
Făină din lăcuste
Făină din lăcuste / SURSA FOTO: Dreamstime

Este obligatoriu ca pe etichete să fie trecut clar dacă noile ingrediente pot cauza reacţii alergice celor care au alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea. Această menţiune va fi găsită lângă lista de ingrediente.

Beneficiile insectelor în alimentație

  • creșterea masei musculare
  • echilibrarea nivelului de zahăr în sânge
  • susţinerea sănătății inimii
  • remediu natural pentru depresie
  • oase mai puternice
  • dinți mai sănătoși
  • efecte anti-îmbătrânire