Sursele susţin că băncile au luat în considerare cererea Lukoil dar deocamdată nu este clar dacă vor acorda creditul având în vedere includerea Lukoil în ultima rundă de sancţiuni introduse de SUA şi UE împotriva unor oficiali ruşi şi a unor companii ruseşti.

'Afacerea este deocamdată într-un stadiu preliminar şi există foarte multe discuţii. Compania încearcă să evalueze apetitul exact al pieţei', a declarat un bancher.

Lukoil este prima companie privată inclusă în luna septembrie pe lista companiilor ruseşti vizate de sancţiunile occidentale. Bancherii susţin că, deşi sancţiunile interzic furnizarea de anumite tehnologii, nu afectează şi finanţarea. În plus, unele bănci sunt interesate să acorde credite unei companii de top cum este Lukoil, cel mai mare producător de petrol independent din Rusia. 'Lukoil este o firmă de o calitate foarte bună. Dacă nu poţi să aranjezi finanţare pre-export pentru Lukoil nu ar trebui să ai un birou în Rusia', a declarat un bancher.

Ultima dată când Lukoil a ieşit pe pieţele financiare a fost în luna iulie când a semnat un credit punte de un miliard de dolari cu băncile americane Citigroup şi JP Morgan. Compania beneficiază de un rating 'BBB minus' din partea S&P, 'Baa2' din partea Moody's şi 'BBB' din partea Fitch.

În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi. În cadrul operaţiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.

AGERPRES