Adăugând dividendele interimare de 60 de ruble, plata totală efectuată de Lukoil din profitul pe 2014 este de 154 de ruble pe acţiune, faţă de 110 ruble pentru 2013, conform datelor Bloomberg.

'Este o surpriză plăcută pentru mine, mă aşteptam la aproximativ 70 de ruble', a declarat analistul rus Alexei Kokin, de la Uralsib.

Lukoil majorează dividendele după ce preţul ţiţeiului a scăzut în ultimele luni cu aproape 50%.

La Bursa de la Moscova, acţiunile Lukoil au urcat, marţi dimineaţă, cu 0,7%, iar la prânz înregistrau un avans de 0,4%, la 2.673 ruble.

Vicepreşedintele Leonid Fedun declara, luna trecută, că Lukoil va menţine nivelul dividendelor chiar dacă preţul ţiţeiului va scădea la 40 de dolari pe baril, deoarece compania va beneficia de deprecierea rublei şi de cheltuielile de capital mai scăzute.

În 2014, profitul net al Lukoil a scăzut cu 39%, din cauza preţului scăzut al petrolului şi al deprecierilor de active în unele regiuni în care este activă compania, printre care Coasta de Fildeş, Ghana şi Rusia.

Anul trecut, profitul net al companiei s-a situat la 4,75 miliarde de dolari, de la 7,83 miliarde de dolari în 2013.

Producţia a urcat cu 5,1%, la 2,31 milioane de barili echivalent petrol pe zi, a anunţat Lukoil.

Cheltuielile de capital s-au situat, anul trecut, la 15,4 miliarde de dolari, în timp ce fluxul de numerar a ajuns la 925 milioane de dolari. Vânzările au urcat anul trecut cu 1,9%, la 144 miliarde de dolari.

Grupul Lukoil este cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia şi deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior.

În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi.

În cadrul operaţiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.

AGERPRES