Premierul Ludovic Orban a vrut să știe direct de la ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ce se întâmplă ciu majorarea pensiilor și dacă zvonurile lansate de unele Case de pensii județene sunt adevărate sau nu. Primul ministru a vrut să se asigure, totodată, dacă pensionarii își vor primi pensiile mărite, de la 1 septembrie, cu 14%, nu cu 40, cum era în lege.

Orban a întrebat-o pe Violeta Alexandru dacă sut adevărate informațiile că unele Case Județele de Pensii le-au transmis pensionarilor că pensiile vor întârzia, luna viitoare. Violeta Alexandru a spus că situația ar fi sub control. Ministrul a anunţat miercuri că a început tipărirea taloanelor de pensie care includ majorarea de 14% şi a dat asigurări că acestea vor ajunge la pensionari odată cu banii, la începutul lunii septembrie.

„Da, chiar în cursul zilei am fost de două ori în ambele locaţii în care există aparatura prin care se tipăresc taloanele, a început activitatea de tipărire. Vă asigur că vom lucra aproape nonstop, în sensul în care se va lucra şi în weekend şi cât este necesar, astfel încât să ne încadrăm în termen şi pensiile să ajungă odată cu taloanele la începutul lunii septembrie „, a declarat Violeta Alexandru, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.

Ministrul Violeta Alexandru a făcut aceste precizări după ce a fost întrebată de premierul Ludovic Orban dacă a luat măsuri ca, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a OUG privind rectificarea bugetară, să opereze adaptările necesare pentru a putea fi plătite pensiile majorate.

Ea a adăugat că informaţiile vehiculate la unele case de pensii privind întârzieri de plată în septembrie „nu sunt justificate”.

„Ţin lucrurile sub control, vă voi informa dacă apare vreo problemă”, a menţionat Violeta Alexandru.

Şeful Executivului i-a atras atenţia ministrului Muncii că în luna septembrie vor fi plătite şi alocaţiile pentru copii majorate.

Violeta Alexandru a replicat că acestea sunt „priorităţile” Ministerului Muncii în prezent.

În replică, Ludovic Orban a cerut să nu existe întârzieri.

„Am înțeles că există rumori pe la anumite Case Județene de Pensii care au transmis că există risc de întârziere”, a susținut Orban.

Răspunsul Violetei Alexandru a venit promt: Nu sunt justificate, țin lucrurile sub control, vă voi informa. Sunt prioritățile noastre, să plătim și alocațiile mărite.

Casa Națională de Pensii Publice a venit cu ultimele cifre în ceea ce privește numărul total al pensionarilor care beneficiază de indemnizație socială. Conform datelor CNPP, numărul acestora a scăzut în luna iulie față de luna precedentă cu aproape 4.000 de persoane. Ce mai arată ultimele date prezentate de Casa Națională de Pensii.

Numărul total al beneficiarilor indemnizaţiei sociale pentru pensionari a fost de 952.528 de persoane în luna iulie, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Cifra este cu aproape 4.000 de persoane mai mică decât în luna precedentă atunci când numărul de beneficiari a fost de 956.586 persoane, susține Casa Naţională de Pensii Publice