Lucrătorii care desfăşoară o activitate independentă şi partenerii acestora vor avea dreptul la concediu de maternitate şi vor beneficia de drepturi de pensie în baza unei noi legislaţii a Uniunii Europene care intră în vigoare miercuri, informează reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Potrivit sursei citate, lucrătorii care desfăşoară o activitate independentă şi partenerii acestora se vor bucura de o mai bună protecţie socială care include, pentru prima dată, dreptul la concediu de maternitate.

Măsura este prevăzută de noua legislaţie a UE, care a intrat în vigoare de miercuri, statele membre având la dispoziţie doi ani pentru a transpune directiva în dreptul lor intern. Perioada poate fi extinsă pentru alţi doi ani doar în cazul unor dificultăţi speciale.

„Directiva privind lucrătorii care desfăşoară o activitate independentă şi soţiile/soţii care îi ajută (Directiva 2010/41/UE ) abrogă şi înlocuieşte o lege anterioară (Directiva 86/613/CEE) şi îmbunătăţeşte drepturile în materie de protecţie socială a milioane de femei aflate în câmpul muncii, consolidând spiritul antreprenorial în rândul acestora. În prezent, numai unul din trei antreprenori este femeie”, se arată într-un comunicat.

Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene a precizat că odată cu intrarea în vigoare a noii legi, Europa face un important pas înainte în ceea ce priveşte creşterea protecţiei sociale şi oferirea de drepturi economice şi sociale egale pentru bărbaţii şi femeile care desfăşoară o activitate independentă, precum şi pentru partenerii acestora.

Astfel este îmbunătăţită în mod considerabil protecţia, în special în caz de maternitate, a femeilor care desfăşoară o activitate independentă, precum şi a soţiilor sau a partenerelor de viaţă care ajută lucrătorii independenţi, ele având dreptul la o indemnizaţie de maternitate şi la un concediu de cel puţin 14 săptămâni, în cazul în care doresc să beneficieze de acestea.

„La nivelul UE, este prima dată când se instituie o indemnizaţie de maternitate în favoarea femeilor care desfăşoară o activitate independentă”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, noile norme contribuie şi la încurajarea spiritului antreprenorial, în general, şi în rândul femeilor, în special, arătând că existând importante disparităţi între bărbaţi şi femei, numai 30 la sută din antreprenorii europeni fiind femei.

CE precizează că dispoziţia privind protecţia socială în favoarea soţiilor/soţilor sau a partenerilor de viaţă care ajută lucrătorii ce desfăşoară o activitate independentă reprezintă o îmbunătăţire considerabilă faţă de directiva din 1986, deoarece aceştia vor avea dreptul şi la asigurări sociale (precum pensiile), la fel ca şi lucrătorii înregistraţi efectiv ca desfăşurând o activitate independentă.

SURSA: Mediafax