Conform Notei de fundamentare a proiectului, scopul acestuia este să asigure protecţia la eroziune a liniei ţărmului în condiţii medii anuale, cât şi în timpul evenimentelor cu perioada de recurenţă de până la 1/100 ani, pentru o durată de viaţă proiectată de 50 ani. În acest context, au fost luate în considerare următoarele variabile: efectul pe care plaja şi lucrările de protecţie îl au pentru a asigura protecţia împotriva eroziunii la standardul de protecţie stabilit pentru fiecare locaţie; valoarea de agrement a plajei şi lăţimea minimă corespunzătoare; ratele de eroziune care sunt estimate să apară pentru fiecare dintre opţiuni.
Amplasamentele incluse în proiectul de investiţii sunt: Zona Stăvilare (Edighiol, situat în Unitatea Administrativ Teritorială – UAT Istria, şi UAT Săcele Periboina, situată în UAT Mihai Viteazu şi UAT Corbu), Zona Mamaia situată în UAT Constanţa şi Năvodari, Zona Tomis situată în UAT Constanţa, Zona Agigea situată în UAT Eforie şi Agigea, Zona Eforie situată în UAT Eforie, Zona Costineşti situată în UAT Costineşti, Zona Olimp situată în UAT Mangalia, Zona Jupiter-Neptun situată în UAT Mangalia, Zona Balta Mangalia-Venus-Aurora situată în UAT Mangalia, Zona Mangalia Saturn situată în UAT Mangalia şi Zona 2 Mai situată în UAT Limanu.

Implementarea proiectului, prin mărirea zonelor de plajă, va duce la creşterea potenţialului turistic şi prin urmare, în principal la creşterea numărului de turişti şi vizitatori în aceste zone. Mărirea suprafeţelor de plajă va duce la punerea în aplicare a condiţiilor care ar asigura un grad mai mare de confort pentru turiştii care le vor folosi, având în vedere că, în prezent, din cauza reducerii suprafeţelor de plajă, acestea sunt foarte aglomerate. Prin crearea de noi facilităţi, aceste staţiuni vor atrage un număr mai mare de turişti, ceea ce va genera o creştere a veniturilor agenţilor economici din domeniu, cu implicaţii pozitive asupra bugetelor locale. De asemenea, apariţia unor noi capacităţi hoteliere şi a serviciilor conexe va implica crearea de noi locuri de muncă pentru localnici, în special în timpul verii. În consecinţă, creşterea veniturilor generate din turism şi activităţile conexe, precum şi volumul tot mai mare de servicii, poate fi considerat un impact pozitiv asupra mediului social şi economic în perioada lucrărilor de reabilitare şi după finalizarea lucrărilor, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului de HG.

Din punct de vedere al protecţiei mediului, în documentul citat se arată că lucrările de limitare a proceselor de eroziune, eroziunea zonei costiere şi prevenirea degradării acesteia, prin caracterul lor, au un impact negativ temporar asupra mediului, doar pe durata de execuţie, efectele secundare negative fiind eliminate prin lucrări de refacere a cadrului natural la finalizarea execuţiei investiţiei.

Lucrările propuse respectă principiile de amenajare ecologică a zonei costiere a Mării Negre, cu intervenţii minime asupra regimului de curgere, fără efecte negative ulterioare, în urma executării lucrărilor neînregistrându-se fenomene de poluare a mediului. Materialele utilizate vor fi ecologice, nepoluante şi se vor integra în mediul înconjurător. Impactul asupra apelor subterane se poate considera minor datorită genurilor de lucrări alese care nu împiedică transferul apei din râu în freatic şi invers. Impactul asupra aerului poate fi considerat minor, potrivit Ministerului Mediului.

Valoarea proiectului se ridică la 3,43 miliarde lei (inclusiv TVA), din care 2,89 miliarde lei reprezintă bani alocaţi pentru construcţii-montaj. Durata de totală de realizare a investiţiei este de 36 de luni. Proiectul de HG privind aprobarea obiectivului de investiţii 'Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)' precum şi a caracteristicilor principale şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi acestuia este supus dezbaterii publice până la data de 18 iunie 2016, perioadă în care cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Direcţia Generală Investiţii, Achiziţii şi Logistică.

Activităţile de reabilitare şi modernizare a celor 5 sectoare de plajă de pe litoralul românesc al Mării Negre, incluse într-un proiect finanţat cu circa 170,45 milioane euro, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune, au fost finalizate recent, iar aproximativ 278.000 de locuitori vor fi protejaţi în urma reducerii riscului de inundare a proprietăţilor. Obiectivul general a constat în realizarea măsurilor de protecţie şi reabilitare a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care au afectat zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord pe o lungime de peste 7,3 km. Scopul acestuia a fost reducerea eroziunii costieră în zonele cele mai expuse la risc ale coastei Mării Negre, în vederea protejării valorii mijloacelor fixe şi creşterii siguranţei caselor şi rezidenţilor din zonă. (Sursa: Agerpres)