Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, efectuează o vizită oficială în Spania în aceste zile.

Spania susţine România în vederea aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen

Cu această ocazie, şeful MAI a acordat un interviu jurnaliştilor de la El Pais, în care a abordat câteva subiecte extrem de importante pentru România, cum ar fi aderarea la Spaţiul Schengen sau războiul care are loc aproape de graniţele noastre, în Ucraina.

Lucian Bode le-a spus jurnaliştilor spanioli că a discutat cu omologul său de la Madrid, Fernando Grande-Marlaska Gómez, despre situaţia Schengen, iar Spania susţine integrarea României în spaţiul de liberă circulaţie european.

„Am văzut încă o dată angajamentul deplin al Spaniei față de ceea ce reprezintă o prioritate pentru țara mea. Aspirația noastră este una legitimă, deoarece îndeplinim din plin criteriile tehnice.

La mai bine de zece ani de la evaluările (UE), cetățenii noștri încă nu au dreptul de a călători fără controale. România respectă acquis-ul Schengen și contribuie cu eforturile sale la acțiunea solidă a arhitecturii de securitate a Uniunii Europene, dar nu se bucură de beneficiile corespunzătoare.

Rolul esențial pe care țara mea îl joacă în această arhitectură de securitate trebuie să fie recunoscut și nu putem continua în această situație nefirească și nedreaptă”, a declarat Lucian Bode pentru El Pais.

Cum va fi România direct influenţată de escaladarea conflictului din Ucraina?

Întrebat despre opinia Guvernului României cu privire la cele mai noi ameninţări proferate de Vladimir Putin, Lucian Bode a precizat că ţara noastră este îngrijorată de atacurile cibernetice pornite din Rusia şi îndreptate asupra infrastructurii critice.

În plus, ministrul a subliniat că unul dintre efectele imediate ale escaladării conflictului din Ucraina va fi sosirea mult mai multor refugiaţi ucraineni, în condiţii mai grele. „De la începutul crizei, țara mea a gestionat deja peste 2,4 milioane de persoane care au fost nevoite să părăsească Ucraina”, a subliniat şeful MAI.

„Oricine ar trebui să fie îngrijorat de declarațiile unui dictator care spune că escaladarea acestui conflict va continua, dar este necesar să renunțăm la speculațiile că Putin își va pune în aplicare amenințările (privind armele nucleare – n.red.). În același timp, observ cu speranță reacția cetățenilor ruși (1.300 de ruși au fost arestați miercuri pentru că au protestat împotriva înrolării forțate pentru războiul din Ucraina – n.red.) după aceste declarații iresponsabile.

Suntem, de asemenea, îngrijorați de amenințările hibride, adică de atacurile cibernetice ale structurilor militare rusești asupra infrastructurii critice, precum și de dezinformare. În România, suntem îngrijorați, în mod normal, din cauza proximității noastre geografice, dar primul meu gând este că, dacă escaladarea continuă, vor fi mai mulți refugiați, care vor sosi și în condiții mai grele.

De la începutul crizei, țara mea a gestionat deja peste 2,4 milioane de persoane care au fost nevoite să părăsească Ucraina; 80.000 au rămas în România, iar jumătate dintre ei sunt minori. După aceea, România a continuat să gestioneze și gestionează în continuare cea mai lungă frontieră terestră din UE, cu o lungime de 2070 de kilometri.

Acest lucru demonstrează rolul foarte important pe care îl jucăm în asigurarea securității Europei”, a mai declarat Lucian Bode în interviul acordat El Pais.