‘Nu văd o creştere foarte puternică, în codiţiile în care şi Produsul Intern Brut va creşte. Cumva, creşterea asta este puţin mai complicată, pentru că discutăm de creştere reală, de creştere nominală a PIB-ului. În piaţă se raportează creşterea nominală a PIB-ului, la care adăugăm un deflator de 5-6%, cât o fi deflatorul. Vă daţi seama că discutăm de aproape 8, 9,10% creştere nominală a PIB-ului. În condiţiile în care leul este relativ stabil, vorbim de o creştere a PIB-ului în euro’, a spus Anghel.

Potrivit acestuia, ceea ce este important de reţinut este că, dacă altor ţări li s-ar permite 60% nivel al datoriei, este foarte bine ca România să menţină un nivel de 40%, ‘pentru că ceea ce li se permite altor ţări mai puternice din punct de vedere economic nu ni se permite şi nouă’.

Referitor la o posibilă creştere a salariilor susţinută din împrumutri ale statului, el a afirmat că nu crede că ştie nimeni ce va urma într-un an electoral.

‘Aici depinde la ce foloseşti fondurile. Dacă le investeşti în infrastructură, atunci acestea dezvoltă economia şi creşte Produsul Intern Brut. Atunci, practic, datoria se dezvoltă pe măsură ce creşte şi Produsul Intern Brut’, a explicat oficialul BCR.

El a mai spus că ultimele rezultate parţiale arată o îmbunătăţire şi o recuperare foarte puternică a sectorului construcţiilor, iar agricultura va avea un an relativ bun.

‘Nu mizez pe consum. Consumul va rămâne anul acesta negativ în termeni reali, dar sper eu să nu tragă atât de mult în jos cât a tras în trimestrele precedente. Oricum, industria va fi principalul motor al creşterii economice’, a mai afirmat economistul BCR.

SURSA: Agerpres