Novak Djokovic primește o lovitură neașteptată. Potrivit deciziei luate de judecători, sportivul nu se va mai putea întoarce în Australia până în 2025. Anunțul a fost confirmat de către guvernul australian după ce controversa legată de numărul unu mondial s-a încheiat cu anularea vizei sale și expulzarea sa din țară.

Mai exact, potrivit autorităților australiene, după ce a formulat recurs, Djokovic riscă o interdicție de trei ani în Australia, care a fost confirmată. Pe de altă parte, sursele citate precizează că există totuși circumstanțe speciale ce i-ar putea permite să revină în Australia.

Pe de altă parte, cel puțin deocamdată, sportivul nu va mai adăuga un nou titlu la Melbourne la colecția sa. Ministrul de intern a confirmat la rândul său informația.

„Viza a fost anulată de ministrul Hawke”, a declarat ministrul de interne, dna Karen Andrews.

Totodată, oficialul australian a mai adăugat că anularea a fost confirmată inclusiv de către Curtea Federală, astfel încât sportivul nu va putea intra în țară timp de trei ani.

În același timp, sursa citată arată că orice persoană care ajunge pe teritoriul Australiei este nevoită să respecte toate cerințele de intrare, ea adăugând că o viză valabilă nu este suficientă.

Curtea Federală confirmă anularea vizei pentru Novak Djokovic

„Această anulare a fost confirmată de Curtea Federală, așa că, în consecință, i se va interzice intrarea în țară timp de trei ani. Oricine vine în Australia are responsabilitatea să îndeplinească cerințele de intrare… doar pentru că ai o viză valabilă nu garantează că vei putea intra în Australia”, a adăugat ea.

Ministrul de interne a mai menționat că sportivul a avut șansa de a prezenta documentele necesare, însă nu a putut face acest lucru. Referitor la vaccinarea anti-covid, aceasta susține că este nevoie de documente medicale care să confirme faptul că persoana în cauză nu s-a putut vaccina. 

„Ceea ce i s-a oferit domnului Djokovic la sosirea în Australia, înainte de a trece de procesele noastre de imigrare, a fost posibilitatea de a putea prezenta documentele necesare, ceea ce nu a putut face. El nu era complet vaccinat, ceea ce este o cerință. Dacă nu ești vaccinat, trebuie să poți furniza dovezi medicale care să susțină că există un motiv medical pentru care nu poți fi vaccinat, aceasta a fost problema la frontieră”, a adăugat aceasta.

La rândul său, premierul Australiei a adăugat că în circumstanțele potrivite, sportivul s-ar putea întoarce în ciuda interdicției.

„Interdicția se întinde pe o perioadă de trei ani, dar există posibilitatea ca el să se întoarcă în circumstanțele potrivite, iar acest lucru va fi luat în considerare la momentul respectiv”, a declarat premierul, Scott Morrison, pe această temă.