Modificări importante decise în Franţa!

Legea noului permis vaccinal este aproape de promulgare în Franţa

Duminică, 16 ianuarie, Parlamentul francez a decis adoptarea proiectului de lege care instituie obligativitatea permisului vaccinal. Totul s-a întâmplat după ce deputaţii au dat votul final.

Guvernul Franţei îşi doreşte implementarea cât mai rapidă a acestui permis vaccinal, în contextul noului val al pandemiei, transmite agenţia AFP.

Proiectul de lege a trecut cu 215 voturi pentru, 58 împotrivă şi şapte abţineri.

Totuşi, noua lege nu va putea fi promulgata imediat, pentru că parlamentarii socialişti au de gând să sesizeze Consiliul Constituţional, în vederea garantării respectării “libertăţilor fundamentale”. Acest proces va amâna cu câteva zile promulgarea proiectului de lege.

Guvernul de la Paris speră ca noul permis vaccinal să devină obligatoriu săptămâna aceasta, în jur de 20 ianuarie. În ultima săptămână, Franţa a raportat zi de zi în jur de 300.000 de infectări cu coronavirus.

Obligatoriu pentru persoanele de peste 16 ani. Unde va trebui prezentat noul certificat?

După ce noul permis vaccinal va deveni obligatoriu, va fi necesară o schemă de vaccinare completă pentru a avea acces la activităţile distractive, baruri şi restaurante, târguri şi transporturi publice interregionale.

Un test negativ nu va mai fi acceptat, cu excepţia situaţiei în care persoana se deplasează spre unităţile sanitare.

Noul permis vaccinal va fi obligatoriu pentru toate persoanele de peste 16 ani. În cazul minorilor cu vârste între 12 şi 15 ani, ei vor putea folosi actualul certificat de vaccinare.

Planurile iniţiale erau ca acest al 12-lea text sanitar în doi ani să fie adoptat într-o săptămână şi să se aplice începând cu ziua de sâmbătă, 15 ianuarie.

Planul însă a fost dat peste cap de polemicile declanşate de declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron, care a afirmat că vrea să-i “enerveze” pe nevaccinaţi, mai scriu jurnaliştii AFP.

Declaraţiile făcute de preşedintele Franţei

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, Emmanuel Macron, cu mai puţin de 4 luni înainte de următoarele alegeri prezidenţiale, a venit cu o serie de declaraţii foarte controversate.

„Pe cei nevaccinaţi, chiar vreau să-i enervez. Şi astfel, vom continua să o facem, până la sfârşit. Aceasta este strategia”, a declarat Macron pentru ziarul Le Parisien într-un interviu.

„Nu îi voi trimite la închisoare, nu îi voi vaccina cu forţa. Aşa că trebuie să le spunem: de la 15 ianuarie, nu veţi mai putea merge la restaurant, nu veţi putea bea o cafea, nu veţi putea merge la teatru, la cinema…”, a declarat președintele francez.

Expresia folosită de Macron “emmerder”, ce poate fi tradusă şi prin „a scoate din sărite”, este considerată „foarte informală” de dicţionarul francez Larousse şi a provocat critici imediate din partea rivalilor pe reţelele de socializare.