Vești proaste pentru bucureșteni. Facturile la căldură s-ar putea dubla spre deosebire de cele de anul trecut, iar edilul Capitalei, Nicușor Dan face tot posibilul pentru ca această situație să fie evitată.

Potrivit ultimelor informații, primarul general al Capitalei se află în prezent în şedinţă cu primarii şi premierul pe această temă, unde cere o linie de ajutor bugetar prin care să acopere golul, astfel încât oamenii să plătească la fel ca anul trecut.

Astfel, în cursul zilei de miercuri bucureștenii ar urma să afle preţul final, dar şi cum va arăta factura la finalul lunii decembrie.

Amintim faptul că premierul interimar Florin Cîţu a vorbit despre prețul gigacaloriei. El le-a transmis în cursul zilei de luni primarilor că în această săptămână vor fi alocate o parte din sumele care să susţină o parte din subvenţia la gigacalorie, în această iarnă.

Totodată, el mai sublinia faptul că fondurile vor fi destinate numai suportării a unei părţi din această subvenţie şi nu pentru amenzi sau alte plăţi restante. „Acum vom rezolva situația aceasta punctuală, vom subvenționa o parte din gigacalorie, din banii de la buget, dar nu e o situație pentru termen lung”, a spus Florin Cîţu. El mai menționa că este nevoie de un plan care să aibă efecte pe termen lung.

Florin Cîțu, despre prețul gigacaloriei

„Să ne gândim în paralel la un plan pe termen lung. Cum putem să folosim resurse pentru investiții sau ce acte normative sunt necesare”, le-a mai spus Cîțu primarilor de municipii.

Premierul interimar a mai subliniat faptul că în momentul de față există mai multe variante, însă principiile sunt și ele importante, subliind faptul că toate aceste discuții vor fi purtate și în Parlamentul României.

În ceea ce privește sumele, potrivit acestuia,banii vor fi dați strict pentru subvenție, nu pentru amenzi ori pentru plăți restante.

„O facem pentru a susţine această subvenţie la gigacalorie, nu pentru plăţi, amenzi sau alte plăţi restante, ş.a.m.d. Asta nu o vom face. Vreau să fim clari, dacă cădem de acord asupra principiilor, după aceea o să fie lucrurile mult mai simple. Putem să discutăm cât să dăm pentru fiecare gospodărie. Avem o sumă X din Fondul de rezervă, sunt nu ştiu câteY familii care vor beneficia, împărţim suma la numărul de familii şi atunci poate să fie echitabil.

Deci sunt mai multe variante, dar vreau să agreem principiile pe care le vom folosi ca să nu avem după aceea discuţii că la o unitate administrativ-teritorială se duc mai mulţi bani decât la o alta. Vreau să discutăm despre principii, cum alocăm aceste sume, vreau să fie targetate, să meargă clar exact acolo unde este problema. Ele vor face din pachetul mai mare pe care îl avem şi îl vom discuta şi în Parlamentul României cu plafonare la preţuri, cu supraimpozitare profituri, etc.”, declara Florin Cîţu.