Candidata PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că va finaliza blocurile sociale începute în mandatul său anterior, care au fost blocate în prezent. Într-o postare pe Facebook, Firea a subliniat importanța acestor proiecte pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile din București.

Gabriela Firea promite că va finaliza blocurile sociale începute în mandatul anterior

Gabriela Firea a menționat că ajutorul acordat persoanelor aflate în nevoie, fie că este vorba de stimulente financiare sau locuințe sociale, nu trebuie perceput ca o „pomană electorală”, ci ca un sprijin necesar. Ea a evidențiat că beneficiarii sistemului de protecție socială sunt în principal copii cu dizabilități, mame singure și victime ale violenței domestice.

În postarea sa, Firea a criticat decizia actualului primar, Nicușor Dan, de a reduce indemnizațiile pentru persoanele adulte cu dizabilități, considerând această măsură drept „nefericită și nedreaptă”. Ea a promis că, dacă va câștiga alegerile, va repara această situație și va asigura acordarea tuturor sumelor restante.

„Blocurile sociale începute când eram primar au fost blocate. Le voi finaliza, cu sprijinul bucureştenilor. Ajutorul acordat persoanelor aflate în nevoie, fie că este un stimulent sau o locuinţă socială, nu este o pomană electorală! Este un sprijin, o mână întinsă! De fiecare dată când deschid subiectul protecţiei sociale apar aceste critici.

Beneficiarii sistemului de protecţie socială sunt persoane vulnerabile. Vorbim în primul rând de copii cu dizabilităţi, de mame singure care au copii în întreţinere sau de victime ale violenţei domestice.

Pe interpretările cinice ale gestului normal, spun eu, de a ajuta s-a bazat decizia actualului primar de a tăia indemnizaţiile pentru persoanele adulte cu dizabilităţi. Un gest nefericit şi nedrept. Voi repara această faptă injustă”, a scris Gabriela Firea, joi, pe Facebook.

gabriela firea
SURSA FOTO: Facebook

Gabriela Firea a anunțat că programul său pentru București include un capitol detaliat despre protecția socială. Ea intenționează să majoreze toate stimulentele sociale în raport cu nevoile economice actuale și să finalizeze complexul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea.

Firea a evidențiat că, în ultimii patru ani, sute de oameni nu au putut să se mute în locuințe, chiar dacă primul bloc era într-un stadiu avansat de construcție la sfârșitul mandatului său.

Primăria Capitalei va compensa reducerile acestor indemnizații

Amintim că, în 2020, Nicușor Dan a decis să amâne plata a jumătate din indemnizația pentru persoanele cu dizabilități adulte, menținând însă indemnizațiile pentru copii. Timp de trei ani, s-a plătit suma de 250 de lei lunar pentru persoanele adulte cu dizabilități.

Totuși, edilul a declarat că, pentru a compensa aceste reduceri și pentru a ajunge la zi cu plățile restante, începând cu luna aprilie 2024, Primăria Capitalei va plăti 750 de lei lunar pentru o perioadă de trei ani.

Primarul a explicat că decizia de reducere a indemnizațiilor a fost luată cu mare părere de rău și a fost determinată de necesitatea de a aloca resursele disponibile către alte domenii critice pentru funcționarea orașului.