Este vorba despre proiectul care prevede includerea în categoria lucrărilor de interes public major, în cazul cărora se pot face exproprieri de bunuri imobile, şi a lucrărilor care se declară de interes naţional şi traversează localităţi, drumuri, necesare pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, precum şi a lucrărilor pentru realizarea de amenajări hidroenergetice.

S-au înregistrat 178 voturi ”pentru”, 111 ”împotrivă” şi 4 abţineri

Totodată, USR a anunţat că va ataca proiectul la Curtea Constituţională.

Președintele dorea reexaminarea legii

Camera Deputaţilor a adoptat iniţial proiectul de lege în şedinţa din 3 iunie 2019, iar preşedintele a solicitat Parlamentului reexaminarea legii la data de 30 iunie 2020, considerând că prevederile sunt neclare.

După reexaminare, deputaţii şi-au menţinut poziţia iniţială, adoptând legea în aceeaşi formă.

Astfel, potrivit prevederilor adoptate, se modifică articolul 5 din legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în sensul că „lucrările care se declară de interes naţional şi traversează localităţi, drumuri judeţene, orăşeneşti şi comunale şi asigură legăturile cu municipii, oraşe şi comune, fiind necesare pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, a lucrărilor privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major”.

Proiectul a fost criticat de reprezentanţii USR, deputatul Stelian Ion susţinând că este unul nociv pentru mediu.

„Proiectul este extrem de nociv pentru mediu. Proiectele hidrotehnice au reuşit să distrugă habitaturi. Este cunoscută ca legea împotriva râurilor, fiind o lege cu potenţial devastator. (…) Am trimis tuturor grupurilor materiale filmate la faţa locului pentru a vedea care sunt consecinţele acestei legi. De asemenea, legea încalcă directiva habitate a UE. Este incoerentă. Haideţi să protejăm ariile naturale protejate. Această lege este neclară”, a afirmat Stelian Ion.

USR atacă legea la CCR

După vot, Stelian Ion a anunţat că USR va ataca legea la Curtea Constituţională.

„E o mare greşeală, va distruge toate râurile. Sperăm ca în final să nu intre în vigoare acest proiect. Nu suntem împotriva dezvoltării ţării, dar trebuie să ne dezvoltăm durabil astfel încât să ne păstrăm şi resursele naturale”, a spus deputatul USR.

Liderul deputaţilor PMP Marius Paşcan a precizat, însă, că este un proiect foarte bun, în sprijinul realizării de obiective de dezvoltare.

El a susţinut că au fost cazuri în care s-au pierdut bani europeni pentru finanţarea lucrărilor la două drumuri pentru că unele organizaţii neguvernamentale au blocat acel proiect invocând motive legate de „împerecherea unor specii de lilieci”.

„Este un proiect foarte bun, PMP va vota împotriva cererii de reexaminare a preşedintelui”, a menţionat Paşcan.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a precizat, de asemenea, că este un proiect util, afirmând că sunt ONG-uri cu activitate ”dubioasă”, care blochează proiecte importante.

„De câte ori este vorba de investiţii majore ale statului un partid mai nou se opune. (…) Un domn Goţiu umblă cu un castor spunând că dacă votăm acest proiect se afectează habitatul acestei specii. Sunt OUG-uri cu activitate dubioasă, care vor să blocheze proiecte necesare. Noi în Timiş nu avem tronson de autostradă pentru că un ONG a susţinut că nu există un tunel pentru urşi. (…) Avem pe Bucureşti – Comarnic un proiect oprit pentru nu ştiu ce tip de gândac. (…) Acest proiect permite ca, după obţinerea autorizaţiei legale în domeniu, să se poate finaliza cele două hidrocentrale pe Jiu. Nu pot fi finalizate pentru că nu avem cadrul legal. Suntem în plină pandemie, sunt importanţi urşii, castorii, gândacii, dar mai importanţi sunt oamenii”, a spus Simonis.

Sursa foto: INQUAM Photos/George Călin