Într-un interviu acordat pentru DC NEWS, avocatul Andrei Cuculis a vorbit despre situația de la Timișoara în contextul în care Dominic Fritz, primarul orașului nu are domiciliul în orașul unde a fost ales.

În acest context, avocatul susține că mandatul său ar trebui să înceteze de drept deoarece contravine Codului Administrativ și Legii nr. 115 pentru alegerea autorităților locale.

Amintim faptul că edilul a depus cererea oficială pentru a se căsători cu o domnișoară cu cetățenie chineză, iar pe 5 august a fost publicat anunțul de înregistrare a declarației de căsătorie a domnului Dominic Samuel Fritz cu doamna Yiran Lin.

Cererea a adus astfel o veche problemă a primarului care ține de candidatura, învestitura și mandatul său ca edil. Mai exact, viitoarea soție a primarului Timișoarei are trecut domiciliul în Tianjin, Republica Populară Chineză, iar la Dominic Fritz este tăiat cuvântul domiciliu și este înlocuit cu rezidență de cei de la Serviciul de Stare Civilă.

Avocatul Adrian Cuculis susține că în acest caz există două aspecte, precizând prevederile Codului Administrativ. Potriivt acestuia, în cazul în care edilul își schimbă domiciliul, mandatul său încetează imediat fără intervenția instanței.

„Sunt două aspecte în acest caz: Codul Administrativ și Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Practic, avem două interdicții. Codul Administrativ spune clar: Dacă ți-ai schimbat domiciliul din UAT-ul unde ești primar, mandatul îți încetează din start, fără intervenția instanței, și preia funcția următorul candidat în urma votului de la alegeri.’, a spus Adrian Cuculis.

Alegerea lui Dominic Fritz în funcția de primar a fost ilegală

Totodată, el a mai subliniat faptul că legea alegerilor locale spune că pot candida doar persoanele care au domiciliul pe teritoriul zonei unității administrativ teritoriale unde urmează să candideze și nu reședința.

„Per a contrario, asta înseamnă că obligația este de a avea domiciliul în Timișoara la momentul alegerilor. Mai mult, Legea nr.115 a alegerilor locale arată clar că pot candida doar persoanele care au domiciliul pe teritoriul zonei unității administrativ teritoriale unde urmează să candideze. Vorbim despre domiciliu, nu reședință. Este o diferență de esență și de natură juridică între cele două’, a subliniat Cuculis.

Avocatul a mai subliniat faptul că este vorba despre o faptă ilegală:investirea mandatului de primar, care poate fi atacată pe calea revizuirii. El a mai menționat că în cazul în care edilul își va schimba buletin cu domiciliul în Timișoara, nici așa el nu va reuși să acopere ”o neconcordanță care a avut loc la momentul alegerii sale în funcția de primar”.

„În primul rând, hotărârea de învestire a mandatului primarului este una ilegală. Poate fi atacată pe calea revizuirii. În al doilea rând, dacă acum își va schimba buletinul cu domiciliul în Timișoara nu poate să acopere un vid și o neconcordanță care a avut loc la momentul alegerii sale în funcția de primar.

Hotărârea de la Judecătorie trebuie revizuită și arătat că el nu îndeplinea condițiile pentru a fi validat în calitatea de primar chiar dacă a fost ales. Dacă a fost atacată la Tribunal trebuie revizuită hotărârea Tribunalului pe considerentul că nu s-au respectat dispozițiile Art. 4, pct.2, din Legea 115 a alegerilor locale. Din punctul meu de vedere, mandatul său ar trebui să înceteze de drept!’, a concluzionat avocatul Adrian Cuculis, pentru DC News.