Este vorba despre o sumă de bani pe care acești copii trebuiau s-o primească oadată cu intrarea în vigoare a Legii Educației naționale nr. 1/2011.

500 de euro ar fi trebuit să încaseze fiecare copil născut după acea dată. Din păcate, acești bani nu vor fi văzuți nici în următorii doi ani. Executivul nu are resursele necesare.

Este nevoie de patru miliarde de lei pentru a susține aceste indemnizații, se arată într-un proiect recent. Concret, Guvernul pregătește un proiect de ordonanță prin care va amâna acordarea acestor bani până la 31 decembrie 2020.

“Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. (…) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în Legea educației.

De ce nu se acordă aceste sume?

Potrivit proiectului de ordonanță, Executivul nu are acești bani, iar autoritățile ar fi nevoite să facă un efort prea mare pentru a deschide conturi la trezorerii.

Copiii ar putea primi acești bani abia din 2021. Desigur, asta dacă Guvernul nu va da o nouă ordonană pentru amânare.