La debutul pandemiei de coronavirus, prețurile carburanților au scăzut semnificativ. Un litru de benzină și motorină ajunge să coste până în 5 lei, însă pe 10 august, un litru a depășit suma de 6 lei.

Cauzele scumpirii sunt multiple și se referă atât la cotații internaționale, cât și la anumite condiții interne, ela apropiindu-se de valorile din 2018 și 2019.

„Ceea ce a provocat creșterea sau revenirea lor a fost repornirea economiilor după perioada acută a pandemiei și, ca atare, cererea de energie sub toate formele a crescut la nivel internațional, nu doar la noi. Spre exemplu, în România consumul de carburanţi a crescut cu 2% față de perioada similară din 2020, iar perioada de vară, când mobilitatea crește, va majora cererea”, informează RADOR.

Mihai Nicuț, analist Economica.net a oferit și el o serie de declarații în acest sens. Potrivit acestuia, o a doua cauză a scumpirilor vizează strict planul național, mai exact, explozia și închiderea rafinăriei de la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, fapt care a crescut importul de combustibil ce are un preț mai ridicat.

„Chiar și după aceste scumpiri România România este a doua cea mai ieftină țară din Uniunea Europeană. Avem undeva la 1,2 euro pe litru de benzină şi 1, 17 euro pe litrul de motorină. Sunt cele mai mici preţuri din UE, exceptând Bulgaria, care tradiţional are preţuri mai mici decât noi”, spune Mihai Nicuţ.

Când ar putea scădea prețurile

Previziunile pentru următoarea perioadă nu sunt prea optimiste. Analiștii spun că în viitorul apropiat, cel puțin până la sfârșitul acestui an, prețurile carburantului nu vor scădea. Un exemplu este faptul că Petrom va încheia anul cu o previziune de 70 de dolari pe baril în timp ce anul trecut era de 42.

Totodată, prețul petrolului a cunoscut una dintre cele mai mici majorări, spre deosebire de electricitate sau gaze, unde cererea a ajuns chiar să tripleze valorile pe bursă.

Trebuie mnționat faptul că majorarea prețurilor în România este mai rapidă decât se așteptau economiștii Băncii Naționale. Banca Centrală a anunțat ieri că inflația va fi de 5,6% pentru finalul acestui an și de 3,4% pentru sfârșitul anului viitor, mai mare decât se estimase inițial.

În același timp, pentru luna iulie, BNR estimează o rată a inflației de aproximativ 5% în principal din cauza scumpirilor la energie. Guvernatorul Mugur Isărescu a precizat însă că România nu este singura țară în această situație, rata inflației fiind de mare și în Statele Unite, Ungaria, Polonia, chiar şi Germania.