Principalii producători de petrol a lumii, în frunte cu Arabia Saudită şi Rusia, s-au înţeles, joi, într-o reuniune de urgenţă, cu excepţia Mexicului, asupra unei reduceri a producţiei cu 10 milioane de barili pe zi în lunile mai şi iunie, a anunţat vineri Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), informează AFP şi Reuters.

Cu toate acestea, ministrul Energiei din Arabia Saudită a subliniat că acordul convenit joi este condiţionat de participarea Mexicului pentru a intra în vigoare. „Sper că Mexicul îşi va da seama de beneficiile acestui acord nu doar pentru Mexic, ci pentru întreaga lume. Întregul acord depinde de alăturarea Mexicului”, a declarat ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman.

Din cauza restricţiilor, cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30% din producţia mondială

Pandemia de coronavirus a provocat un dezechilibru pe piaţa petrolieră mondială, unde oferta era deja excedentară, iar acum a ajuns la un nivel fără precedent, având în vedere restricţiile de deplasare adoptate în întreaga lume pentru a evita propagarea virusului. Din cauza restricţiilor, cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30 milioane barili pe zi, sau aproximativ 30% din producţia mondială.

OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol, regrupaţi în alianţa OPEC+, şi-au prezentat joi planurile pentru a-şi reduce producţia cu peste o cincime însă au subliniat că un acord final depinde de alăturarea Mexicului, care potrivit surselor consideră că efortul care i se solicită este excesiv comparativ cu alţi producători, scrie Agerpres.

O nouă reuniune este prevăzută pentru data de 10 aprilie, tot în sistem de videoconferinţă, „pentru a decide măsuri suplimentare, atât cât a fi nevoie pentru a echilibra piaţa”, a precizat OPEC. De asemenea, Arabia Saudită va găzdui vineri la ora 12:00 GMT o videoconferinţă a miniştrilor Energiei din G20, grupul principalelor economii ale lumii, care vor examina la rândul lor posibilitatea uni acţiuni concertate.