Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri din Slovenia că orice persoană care strânge o majoritate poate fi desemnată, referindu-se la o eventuală nominalizare a lui Florin Cîțu în funcția de premier.

„Am constatat ieri în Parlament un entuziasm total nemotivat legat de căderea guvernului. Am observat, după ce s-a încheiat moțiunea, liderii și membrii partidelor care au votat moțiunea au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Probabil habar nu au ce o să se întâmple. Alții au țopăit și au spus că vor suspendarea președintelui. Vor doar circ.

Alții au venit cu texte ca și cum acum s-ar inventa coaliția și nu ei ar fi detonat coaliția și căderea guvernului. Eu cred că e nevoie de zile bune până toată lumea coboară cu picioarele pe pănmânt. Criza e diferită: politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti-toți. Așa nu se poate. Doar prin maturitate și nu prin țâfnă se poate rezolva criza.

Să fim sinceri: cineva trebuie să guverneze țara, să formeze guvernul. Am considerat că e nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat se stinge un pic, lumea ajunge să-și pună problema ce urmează și să începem discuții așezate, serioase, mature

Sunt foarte îngrijorat. Am primit datele de azi din pandemie, avem peste 330 de decese, e o catastrofă. Prețurile la electricitate cresc, avem nevoie de un guvern, nu avem nevoie de acuzații reciproce, cinice. Trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un guvern.”, a declarat Klaus Iohannis.

Florin Cîțu ar putea fi din nou premier?

Întrebat dacă mai poate fi Florin Cîțu premier, Klaus Iohannis a răspuns: „Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate fi desemnată premier, așa scrie Constituția.”

Totodată, președintele a spus și dacă Ludovic Orban ar mai putea fi. „Din informațiile mele, politica partidelor se face în forurile de conducere, nu în presă.”, a subliniat președintele.

Klaus Iohannis a fost întrebat și dacă mai poate intra USR la guvernare.

„Când se formează un guvern, persoana desemnată de președinte trebuie să formeze o majoritate. Problema trebuie să și-o pună acea persoană. Pe mine mă preocupă, e legitimă. USR a fost în guvern, a abandonat guvernarea, a votat cu PSD și AUR pentru căderea guvernului. Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme guvernul.”, a spus Iohannis.