Este jale la granița cu România! Toți românii sunt în alertă maximă după ce au auzit ce se petrece în Ungaria. Deși este o țară mult mai mică decât România, cu 10 milioane de locuitori, COVID face prăpăd. Chiar astăzi, Ungaria a raportat un număr record de 12.637 de noi cazuri zilnice de COVID-19, ridicând totalul la 1,045 milioane de cazuri.

Trebuie spus că, în țara guvernată de Viktor Orban, rata de vaccinare nu este chiar îmbucurătoare. Ungaria află sub media Uniunii Europene. Din cauza prăpădului provocat de COVID, autoritățile de la Budapesta au impus noi restricții joia trecută. Decizia a fost luată chiar cu o zi înainte de a fi anunțat lockdown-ul din Austria.

Guvernul premierului Viktor Orban încearcă din răsputeri să nu impună alte restricții, de teamă că ar putea sufoca economia. Din această cauză, a lansat o campanie de vaccinare în această săptămână, oferind vaccinuri fără înregistrare prealabilă, pe fondul creșterii numărului de noi infecții, scrie Reuters.

Ce rată de vaccinare are Ungaria

Potrivit ultimelor date oficiale oferite miercuri, 5,81 milioane de persoane, adică puțin sub 60% din populație, au fost vaccinate complet. În paralel, doar 2,04 milioane de persoane din Ungaria au primit rapelul. În Ungaria, vaccinarea anti-coronavirus devine obligatorie pentru tot personalul medical, iar de sâmbătă masca de protecție este obligatorie în spațiile închise.

Trebuie spus că luni, maghiarii au format cozi în fața celui mai mare spital din Budapesta pentru a se vaccina împotriva coronavirusului.

Pe de altă parte, cu o zi în urmă, adică marți, au murit 392 de pacienţi. Numărul infectărilor a expodat și el. Au fost înregistrate 27.209 de noi infectări. Potrivit datelor furnizate atunci de autorități, în spitalele lor se află 6.830 de pacienţi. Dintre aceștia, un număr de 663 sunt internați la ATI.

România se pregătește de valul 5

În România, autoritățile fac deja pregătiri pentru valul 5 al pandemiei. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat, în urmă cu o zi, că spitalele au 10 zile la dispoziție să se hotărască dacă vor trata sau nu pacienți exclusiv COVID-19. El a cerut DSP-urilor din ţară să rămână în alertă în perioada următoare, chiar dacă numărul infectărilor cu SARS-COV-2 a scăzut simţitor în ultimele doua săptămâni.

Practic am ieșit din valul 4, spun experţii, doar că autorităţile încă nu anunţă oficial acest lucru de teamă că populaţia s-ar relaxa prea mult şi numărul îmbolnăvirilor ar creşte la loc. La nivel de spitale, există solicitări de la manageri care doresc fie să rămâne spitale exclusiv COVID, fie să-şi deschidă secţiile şi pentru pacienţii bolnavi cronic.