Agenţia de notaţie financiară Fitch Ratings a retrogradat vineri cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Franţei, reflectând datoria publică ridicată a ţării şi economia slabă, notează Associated Press.
                   
Guvernul francez a prezentat un modest plan de stimulare în această săptămână concentrându-se pe noua tehnologie şi ecologie, într-o încercare de a stimula a doua economie a Europei, care este din nou în recesiune.
                   
Fitch a declarat într-un comunicat că a retrogradat Franţa de la "AAA" la "AA+" a doua cea mai bună notă posibilă pe scara de evaluare a celei de-a treia agenţii de notaţie mondiale, adăugând că perspectiva este stabilă.
                   
Agenţia de rating estimează datoria guvernului Franţei să urce la 96% din Produsul Intern Brut anul viitor şi să scadă doar treptat pe termen lung.
Francois Hollande se arată optimist în privinţa creşterii economice, de Ziua naţională a Franţei
Preşedintele francez Francois Hollande a afirmat că economia ţării este pe cale de a-şi relua creşterea, în interviul televizat acordat de Ziua naţională.

"Începe relansarea", a declarat Hollande, întrebat dacă este preocupat de previziunile Institutului naţional de statistică şi studii economice privind o contracţie de 0,2% a economiei în 2013.

Mai mult, el a susţinut că Franţa este statul european unde producţia industrială a fost reluată cel mai rapid şi a dat asigurări că nu va creşte fiscalitatea ‘decât dacă este absolut indispensabil’, întrebat în legătură cu riscul ca relansarea să fie înăbuşită în faşă de majorări ale impozitelor.

AGERPRES