Întreaga discuție a pornit de la emisiunea de pe Antena 3, realizată de Mihai Gâdea, în care s-a vorbit și despre clanurile de romi care au fost nevoite să se întoarcă în țară din cauza pandemiei de coronavirus.

În cadrul acestei emisiuni, Mihai Gâdea a declarat că „dintr-o medie de 1.000 de cetățeni intrați zilnic în țara, 800 erau romi”, informație care i-a făcut pe doi membrii CNA să poarte o discuție mai aprinsă.

Astfel, Radu Herjeu a fost de părere că informația spusă de către Mihai Gâdea este una neverificată și care induce ideea că cineva numără persoanele la graniță după etnie. În plus, acesta a ținut să sublinieze că interlocutorul său din CNA, Radu Călin Cristea se folosește de poziția pe care o are pentru a apăra Antenele.

Mai jos redăm conversația dintre cei doi, potrivit paginademedia.ro

Radu Herjeu: „Eu sunt foarte curios să știu cine și cum a stabilit că din 1.000 de cetățeni la graniță, 800 erau romi. Cine a identificat romii și i-a trecut pe hârtiuță?

Induce ideea că la graniță este un om care notează pe hârtiuță care sunt romi și care nu.

Eu dacă aș fi primit o astfel de informație, m-aș fi interesat dacă e posibil ca cineva să stea cu pixul în mână și să trieze romii. Gâdea aruncă cu seninătate aceste cifre fără să se întrebe o secundă ce-i cu ele.”

Radu Călin Cristea: „Aș vrea să fiu foarte clar. Supărarea lui Radu (n.r – Herjeu), poate fi legitimă n-o contest, este legată de modul în care se lucrează în Poliția de Frontieră. Acolo este o problemă pe care Gâdea și ceilalți o preiau. Este o sursă jurnalistică și legitimă. Nu-i obligă nici CEDO să o divulge. Nu cred că avem noi competența să dezvoltăm și să comentăm informațiile.

Avem obligația să credem un jurnalist care invocă o anumită sursă.

Nu cred că e vorba nici de discriminare în materialele de față. Dacă vi se pare că la Baia Mare nu s-au răfuit două benzi de romi, atunci pe ce lume ne aflăm?

Hai să fim cinstiți, cine iese cu topoare? Nu face nimeni generalități. Buba nu e la Gâdea, ci la interpretarea noastră care una abuzivă și puțin ridicolă”, a spus Cristea.

„Repet, să induci ideea că cineva la graniță stă și numără și constată care are pielea mai albă sau mai colorată mi se pare o informație neverificată”, a spus acesta.

A fost intrerupt de Cristea, care a spus:

„Asta cu „inducția” e supoziție. De ce te folosești de legea audiovizualului să îți instrumentezi o supoziție?”

Herjeu a răspuns:

„Că sunt membru CNA, așa cum și tu te folosești de poziția de membru CNA ca să iei apărarea Antenelor de câte ori ai ocazia!”