Lovitură cruntă pentru unguri! Șantajați de Comisia Europeană

Comisarul european spune că există probleme sistematice cu statul de drept în Ungaria. El adaugă că CE va folosi toate instrumentele pentru a proteja democrația, subliniind că dacă va fi nevoie va suspensa fondurile europene.

El a mai spus că va cere din nou Ungariei şi Poloniei să se alăture Biroului Procurorului Public European (EPPO) (condus de Laura Codruţa Kövesi n.red), motivând că ”fără aceasta nu putem fi siguri că există suficientă protecţie împotriva fraudei şi corupţiei”.

Comisia Europeană a publicat un raport în care se arată că independența justiției și libertatea presei continuă să fie amenințate în Ungaria și Polonia. Comisia speră să transforme raportul într-un  prim instrument pentru aplicarea mecanismului care-i permite să le suspende unor state membre accesarea fondurilor europene, notează hvg.hu.

Acest raport este ”un instrument în primul rând preventiv”, dar şi ”una dintre sursele importante de informaţii pentru a declanşa” noul mecanism ce permite Comisiei Europene să suspende fondurile europene în cazul încălcării statului de drept, a indicat apoi comisarul Reynders, precizând că executivul comunitar va examina activarea acestui mecanism după vacanţă.

Raport dezamăgitor

Raportul ”plin de pretenţii absurde care nu au nicio legătură cu realitatea” prezentat marţi de Comisia Europeană ”nu este o surpriză”, a declarat Balazs Hidveghi, europarlamentar al partidului Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, relatează agenţia MTI. Guvernul de la Budapesta ”nu-şi făcea iluzii în legătură cu aşa-zisul raport privind statul de drept al Comisiei Europene după evenimentele din ultimele săptămâni”, a adăugat Hidveghi, făcând referire la noua lege ungară care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, lege criticată la Bruxelles şi de lideri vest-europeni.

”Acest raport dezamăgitor nu este altceva decât o încercare de a ne şantaja (…) Toată aceasta pentru că mergem împotriva curentului general de la Bruxelles, pentru că spunem ”nu” migraţiei, pentru că ne protejăm copiii şi nu lăsăm activiştii LGBTQ să intre în şcoli şi grădiniţe”, a mai spus eurodeputatul Fidesz.

Șantajarea Ungariei

Ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a reacţionat şi ea după declaraţiile comisarului Reynders, menţionând într-o postare pe Facebook că executivul comunitar ”şantajează” Ungaria din cauza respectivei legi.

Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne conservatoare criticate de Bruxelles că încalcă valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau, în cazul Ungariei, prin politica ostilă faţă de migranţi, sunt vizate de o serie de proceduri de infringement declanşate împotriva lor de Comisia Europeană pentru astfel de chestiuni şi pentru altele, care privesc în special justiţia.

O aceeași situație se aplică și Poloniei, comisarul Reynders spunând că este posibil să se pună condiții pentru aprobarea PNRR-ului Poloniei.

Sursă foto: Dreamstime