O țară europeană, membră a NATO, refuză să dea curs recomadărilor făcute de Statele Unite ale Americii în privința excluderii echipamentelor Huawei din viitorele rețele 5G.

Astfel, Nikolai Astrup, ministru în cabinetul de la Oslo, a declarat joi că Norvegia nu intenționează să blocheze compania chineză Huawei Technologies la construcția rețelei telecom 5G a țării, informează Reuters.

”Avem un bun dialog cu companiile în domeniul securității și este la decizia acestor companii ce furnizori să își aleagă. Nici un fel de furnizori nu au primit interdicții guvernamentale în Norvegia”, a mai spus Astrup, care este responsabil de strategia digitală guvernamentală din Țara fiordurilor.

De menționat că, la începutul acestui an, în luna ianuarie, ministrul de Justiție norvegian, Tor Mikkel Wara, declara că este luată în calcul posibilitatea interzicerii echipamentelor Huawei  în  Norvegia.

”Împărtășim aceleași îngrijorări ca Statele Unite și Marea Britanie legate de actele de spionaj derulate de actori privați și publici în Nornegia”, a declarat atunci Tor Mikkel Wara, de asemenea pentru Reuters.

Statele Unite au avertizat în mai multe rânduri asupra faptului că echipamentele Huawei Technologies ar putea fi folosite de Beijing pentru acte de spionaj, însă compania chineză a negat toate aceste acuzații.