Ludovic Orban a transmis luni, 1 februarie, în ședința conducerii PNL că nu dorește să renunțe la șefia partidului. Asta în condițiile în care Rareș Bogdan i-a cerut demisia din funcție.

De asemenea, acesta a anunțat că vrea să candideze la Congres pentru un nou mandat de președinte al Partidului Național Liberal.

„Mi-am informat colegii că am această intenție”, a declarat Ludovic Orban.

Trebuie menționat că oficializarea candidaturii va fi făcută după convocarea Congresului, care este programat pentru a doua jumătate a anului.

Ce subiecte au fost discutate în cadrul ședinței

Liberalii s-au reunit în ședința Biroului Executiv, unde au discutat mai multe subiecte de interes. Conform liderului PNL, acestea sunt prioritățile partidului pe care îl reprezintă în perioada următoare.

„O prioritate pe care am stabilit-o e aceea de a rezolva, de a pune în acord cu Constituția a tuturor prevederilor declarate neconstituționale și care necesită o adaptare a lor și o punere în acord cu prevederile constituționale. Am discutat câteva priorități în privința chestiunilor legislative.

Avem în vedere respingerea tuturor proiectelor legislative care au pus în pericol instituțiile din justiție, proiecte inițiate de PSD, pe care dorim  să le respingem de îndată.

Avem în vedere îmbunătățiri în doemniul pensiilor și salarizării. Avem ca obiectiv îmbunătățirea modului de a face achizițiile publice”, a transmis Ludovic Orban, după ședința de partid.

Ce i se pregătește lui Ludovic Orban?

Conform unor surse din PNL, liberalii ar aștepta un semn de la președintele Klaus Iohannis pentru adevărata răscoală din partid. Sursa citată a declarat pentru Digi24 că momentul „va fi atunci când vom primi un semn de la președinte, mai târziu, probabil în apropierea Congresului. Nu a fost acesta, așteptăm, nu trebuie să ne grăbim, nu avem de ce.”

Momentan însă nu este momentul pentru schimbare, fiind prioritară guvernarea. Lideri din partid consideră că întâlnirea pe care șeful statului a avut-o cu Ludovic Orban, imediat după ce au apărut cererile publice de demisie în presă, a fost un alt semnal dat de președinte.

„Întâlnirea a fost clar în favoarea lui Orban. Încă nu este momentul pentru schimbare, criticile au fost binevenite, suntem de acord cu ele, dar trebuie să mai așteptăm, cu calm și liniște. Să ne concentrăm acum pe prioritățile din acest moment, pe guvernare”, au mai declarat sursele liberale.

Ludovic Orban poate fi schimbat statutar la Congres, dar într-o ședință internă s-a stabilit că acesta va fi organizat doar cu prezență fizică, atunci când pandemia le va permite, cel mai probabil în toamnă, mai susțin sursele citate.

„Ce treabă are ianuarie cu septembrie sau octombrie? Nu are sens să ne poziționăm acum, este timp pierdut. Miza va fi la finalul verii, atunci ar putea apărea surpriza reală.”

Un alt motiv pentru care nemulțumiții din partid nu se grăbesc cu organizarea Congresului este pentru că apare o nouă problemă. Cine îi va lua locul lui Ludovic Orban la șefia partidului.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea