Lovitură pentru Ludovic Orban! Conform unor surse din PNL, liberalii ar aștepta un semn de la președintele Klaus Iohannis pentru adevărata răscoală din partid. Sursa citată a declarat pentru Digi24 că momentul „va fi atunci când vom primi un semn de la președinte, mai târziu, probabil în apropierea Congresului. Nu a fost acesta, așteptăm, nu trebuie să ne grăbim, nu avem de ce.”

Momentan însă nu este momentul pentru schimbare, fiind prioritară guvernarea. Lideri din partid consideră că întâlnirea pe care șeful statului a avut-o cu Ludovic Orban, imediat după ce au apărut cererile publice de demisie în presă, a fost un alt semnal dat de președinte.

„Întâlnirea a fost clar în favoarea lui Orban. Încă nu este momentul pentru schimbare, criticile au fost binevenite, suntem de acord cu ele, dar trebuie să mai așteptăm, cu calm și liniște. Să ne concentrăm acum pe prioritățile din acest moment, pe guvernare”, au mai declarat sursele liberale.

Ludovic Orban poate fi schimbat statutar la Congres, dar într-o ședință internă s-a stabilit că acesta va fi organizat doar cu prezență fizică, atunci când pandemia le va permite, cel mai probabil în toamnă, mai susțin sursele citate.

„Ce treabă are ianuarie cu septembrie sau octombrie? Nu are sens să ne poziționăm acum, este timp pierdut. Miza va fi la finalul verii, atunci ar putea apărea surpriza reală.”

Un alt motiv pentru care nemulțumiții din partid nu se grăbesc cu organizarea Congresului este pentru că apare o nouă problemă. Cine îi va lua locul lui Ludovic Orban la șefia partidului.

Cine-i va lua locul lui Ludovic Orban

Florin Cîțu este numele vehiculat de mulți lideri liberali ca o posibilă variantă la conducerea partidului, dar acesta „mai trebuie crescut, încă este văzut de mulți ca un expert și nu ca un om de partid.”

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan este o altă variantă susținută de unii liberali.

„Nu văd altă variantă decât prim-vicepreședintele. Îl îndreptățește și funcția și pozițiile pe care le-a avut. De multe ori a fost singurul care a avut curajul să spună că lucrurile nu sunt în regulă, chiar dacă era în dezavantajul lui.”, mai spun sursele liberale.

De asemenea, mai sunt vehiculate și numele liderilor din Ardeal, Emil Boc și Ilie Bolojan. Despre această variantă, primarul Clujului a declarat însă recent că nu-și dorește o funcție de conducere în partid.

„Nu îmi doresc nicio funcție în PNL. Schimbarea președintelui se discută doar la Congres. Fiecare pe componenta lui are loc în acest partid.”

„Vom avea un congres unde trebuie să fie o competiție politică între programe. Cred că PNL are nevoie și de Rareș Bogdan și de Robert Sighiartău, iar cei care vor merge la congres vor stabili locul fiecăruia în partid”, a mai declarat Boc.

Ludovic Orban mai are însă timp până la toamnă, atunci când se va organiza Congresul. În această perioadă ar putea strânge și mai multă susținere. Rămâne de văzut dacă liberalii își vor rezolva sau nu până la Congres tensiunile din partid.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea