Va fi jale pentru şoferii din România în 2022!

De ce s-au scumpit masiv carburanţii în România la început de an?

Preţurile carburanţilor s-au scumpit deja semnificativ de la începutul acestui an. Vorbim despre o creştere de circa 30 de bani în doar două săptămâni, adică de 2 bani pe zi.

Analiştii explică faptul că acciza majorată de la 1 ianuarie şi scumpirea barilului de petrol sunt principalele motive pentru care şoferii din România plătesc mai mult la pompă în acest moment. Iar veştile pentru restul anului 2022 nu sunt deloc bune.

Reamintim că majorarea anuală a accizei a fost de 7 bani pe 1 ianuarie 2022. În plus, preţurile la pompă sunt influenţate de fluctuaţiile barilului de petrol de pe pieţele internaţionale, dar şi de actualele scumpiri în lanţ.

Şi ăsta e doar începutul! La cât vor ajunge benzina şi motorina în 2022?

Dacă la finele lui 2021, carburanţii costau puţin peste 6 lei/litru, pe 17 ianuarie, litrul de benzină se vindea chiar și cu 6,50 lei la unele staţii de alimentare, iar cel de motorină, cu 6,52 lei.

De la preţurile actuale ale carburanţilor, care variază între 6,35 şi circa 6,50 lei/litru, analiştii se aşteaptă ca un litru de carburant să depăşească, în numai câteva luni, pragul de 7 lei.

“Creșterea prețurilor este influențată, pe de o parte, de scăderea cererii ca urmare a restricțiilor impuse de noul val pandemic, iar pe de alta de scumpirea petrolului, a energiei electrice, necesare în procesul de rafinare.

La acestea se adaugă costurile operaționale ale benzinăriilor, în creștere semnificativă față de anul trecut”, a declarat analistul financiar Adrian Negrescu pentru Digi24.

Şoferii sunt disperaţi: “Groaznic. Asta e! N-avem ce să facem”

În acest moment, şoferii români se plâng că un plin de carburant îi costă cu 25-30 de lei mai mult, chiar 40 de lei în unele cazuri, faţă de finalul anului trecut. Iată ce spun unii dintre ei:

– Groaznic. Asta e! N-avem ce să facem.

– Cât ați plătit acum pe plin în plus?

– În jur de 40 de lei, chiar azi-dimineață.

– Există niște băieți deștepți, care iau de la producătorul direct și vând în stație. Ca și în energie.

– S-a scumpit tot, nu numai motorina. Și întreținerea, și tot, toate utilitățile.