Banca Comercială Română a solicitat insolvenţa unor firme din grupul patronat de magnaţii Viorel şi Ioan Micula pentru o datorie reclamată de peste 180 milioane de euro. Aceștia au câștigat, însă, în primă instanță. Deciziile pot fi atacate. Ele au fost luate de Tribunalul Bihor după procese care au durat peste 1 an și jumătate.

În total, BCR a înaintat Tribunalului Bihor 6 acţiuni – câte una pentru fiecare societate comercială care accesat credite (n.r. – European Drinks, Rieni Drinks, Scandic Distileries, Starmill, Transilvania General Import Export şi European Food), fără să le returneze în întregime.

Ioan şi Viorel Micula deţin peste 50 de firme cu obiecte de activitate în industria alimentară, hoteluri şi media.

“Decizia definitivă a instanței va avea efecte și asupra litigiului de la Curtea Federală a districtului Columbia din statul Washington din SUA în care două dintre companii, European Food și Starmill, cer recunoașterea și punerea în executare a deciziei din 2013 a Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care România a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 250 milioane dolari”, au susținut jurnaliștii de la profit.ro. Statul român a cerut Curții americane să suspende procesul, unul dintre argumente fiind chiar acela că există riscul ca cele două firme să intre în insolvență la cererea BCR, ceea ce ar însemna că acestea nu vor mai avea control asupra activelor lor, în rândul cărora intră și decizia de despăgubire dictată de ICSID, de 250 milioane dolari, active care vor intra sub controlul creditorilor, sub supravegherea unui administrator judiciar.