Vodafone a descoperit breșe de securitate în echipamentele livrate de către Huawei în anii 2011 și 2012. Acestea au fost furnizate către subsidiara din Italia a Vodafone. Ambele companii sunt prezente și în România.

Concret, software-ul furnizat ar fi permis ca Huawei să aibă acces nepermis la rețelele WiFi ale utilizatorilor. Chinezii ar fi avut acces la traficul de internet generat de milioane de computere și dispozitive mobile între 2009 și 2011 din cauza software-ului instalat pe routele sale.

Atunci, Vodafone a cerut companiei din China să elimine breșele de securitate și a fost asigurată că acestea au fost rezolvate, însă testele efectuate au arătat că acest lucru nu s-a întâmplat.

Vodafone a mai descoperit, de altfel, și breșe de securitate și în rețeaua de fibră optică și în alte echipamente care reglează accesul utilizatorilor la internet. Fiind acuzați de spionaj, chinezii au negat.

Huawei a declarat în urmă cu câteva zile că problemele anunțate de Vodafone au fost rezolvate imediat.

Grupul a explicat că nu ar lăsa în mod voit găuri de securitate în produsele sale pentru ca guvernul din China să poată spiona. Vodafone a mai explicat că Huawei nu ar fi putut să acceseze rețeaua de internet fix din Italia fără permisiune, potrivit Libertatea.ro.