Mircea Coșea, profesor de economie, anticipează un viitor sumbru pentru cetățenii din România. Într-un interviu oferit Digi24, acesta a vorbit despre inflația cu care se confruntă majoritatea popoarele la momentul actual, dar și despre creșterea prețurilor din viitorul apropiat.

„Este un fenomen pe care nu mai putem să îl evităm, este o inflație care a acoperit întreaga lume”, au fost cuvintele lui Mircea Coșea.

„Sigur că impactul este mai puternic în țările care nu au capacitatea unui management corect din punct de vedere guvernamental. În alte țări, această inflație a mai fost ponderată prin anumite măsuri pe care statul le-a luat. La noi nu s-au luat măsuri de acest fel, deci inflația ne afectează foarte mult”, a explicat Mircea Coșea.

„Se poate muri în următoarele luni … de condițiile vieții în care trăim”

Mircea Coșea a evidențiat starea critică prin care trece economia României în momentul actual. Acesta anticipează că, în viitorul apropiat, se va înregistra un număr semnificativ de pierderi umane cauzate de sărăcie.

„Suntem într-o situație în care lucrurile nu vor merge bine în viitoarele luni, anumite categorii ale populației vor fi puternic afectate, mai ales pensionarii și cei cu venituri mici și trebuie luate măsuri imediat pentru contracararea unor efecte care vor duce la pierderi chiar de vieți omenești. Gândiți-vă că statul în frig, fără medicamente și cu o alimentație de proastă calitate la persoane care sunt fragile din punct de vedere al sănătății pot duce la decese.

Se poate muri în următoarele luni în România nu numai de COVID-19, ci și de condițiile vieții în care trăim. Asta ce cere în principal? Iarăși revenim la subiectul zilei. Cere un guvern! Guvernul trebuie să ia măsuri imediat, să facă o rectificare bugetară. Stăm pe loc pentru că politica nu mișcă această țară. Din acest motiv, optimismul nu prea ne caracterizează în momentul de față, iar la nivel de individ, trebuie să devenim propriii noștri miniștri de finanțe, să ne gospodărim banii pe care îi avem cât mai bine, pentru că nu există flexibilitate, nu știm ce se va întâmpla în viitor”, a explicat Mircea Coșea.

Locuințele pentru familiile tinere

Mircea Coșea consideră că este nevoie de o schimbare în țară în ceea ce privește prețurile imobiliarelor. Acesta consideră că o modificare este necesară pentru a ajuta tinerele familii să plece din cuibul părintesc și să își poată întemeia un viitor.

„Nici nu vă închipuiți cât de important este acest subiect pentru România. Locuința în România nu este numai un loc unde stai, ai familie și așa mai departe, este un loc unde poți, să mă scuzați dacă sunt puțin vulgar, unde poți să ai copii. Ori în România construcția de locuințe este o parte importantă a politicii demografice.

Deci noi trebuie să încurajăm cât mai mult posibil construcția de locuințe pentru familiile tinere, așa cum au făcut spaniolii, care oferă ajutor de chirie pentru primii doi ani familiilor tinere. În condițiile mizerabile ale economiei, băncile își iau și ele măsurile de prevedere, scumpesc creditele pe de o parte, pe de altă parte cer niște garanții mai mari la credite, pentru că banca nu este o societate de binefacere, este o societate comercială, deci va fi mai greu, va fi mai greu să poți să îți cumperi o casă și să ieși din așa numitul sindrom italian, care înseamnă că tinerii stau cu părinții foarte mult timp din simplul motiv că nu au capacitatea și posibilitatea să aibă o locuință proprie”, a adăugat Mircea Coșea.