~Noi gândim totul ca un pachet. Practic, loteria nu este singura, ea este într-un pachet mai amplu împreună cu casele de marcat cu jurnal electronic, împreună cu această posibilitate de a nu plăti bunul pe care l-ai achiziţionat dacă nu ţi se emite bon fiscal, împreună cu o mai bună activitate a ANAF. Noi sperăm ca, din 2015 încă, să avem o reducere a evaziunii până la 5% anual. Ar însemna mult mai mult decât aceste cheltuieli iniţiale cu loteria şi cu celelalte investiţii care trebuie făcute~, a explicat Vâlcov.

El a precizat că, în prezent, doar la TVA evaziunea este de 44%, ceea ce reprezintă aproximativ 8,8 miliarde de euro, iar o reducere cu 5% ar însemna venituri suplimentare de 4,5 miliarde de lei, anual, numai din TVA. ~Gândiţi-vă că astăzi 44% cred că este /…/ numai la TVA, reprezintă aproximativ 8,8 miliarde de euro, împărţind la zece am avea, să spunem, un 4,4%, ar însemna 800-900, deci aproape 5%, înseamnă aproape 1 miliard de euro recuperare, adică 4,5 miliarde de lei numai din TVA. Noi suntem conştienţi că nu este un lucru uşor de atins, dar şi pentru anul acesta, faţă de previziunile pe care le-am estimat în bugetul din 2015, am cerut ANAF încasări suplimentare de 8 miliarde de lei, deci aproximativ 1,8 miliarde de euro, toate acestea în special prin aceste măsuri de combatere a evaziunii fiscale~, a mai spus Vâlcov.

Ministrul Finanţelor a mai spus că, în ianuarie, au fost deja înregistrate venituri suplimentare de 500 de milioane de lei. 'Vestea bună este că în prima lună această ţintă pe care noi ne-am propus-o a fost atinsă, în sensul în care avem venituri suplimentare de 500 de milioane de lei pentru că cele 8 miliarde le-am repartizat câte 1,5 miliarde pe primele două trimestre şi câte 2,5 miliarde pe ultimele doua trimestre. Eu sunt sigur că în momentul în care vom avea o bază de date comună şi cu celelalte instituţii, în momentul în care vom aplica mult mai multe măsuri din cele care au vizat reorganizarea ANAF şi o parte dintre ele se aplică chiar de la 1 februarie, acestea îşi vor arăta roadele', a explicat ministrul Finanţelor. Sursa – Agerpres