Fondatorul Domo, Lorand Szarvadi, şi cel al firmei bulgare Technomarket, Nikolai Kitov, vor să cumpere pachetul majoritar de acţiuni deţinut de fondul britanic Trans Balkan Investments (fostul Equest Investments Balkan) la TechnomarketDomo, retailerul rezultat în urma preluării de către fond a celor două companii.

„Acţionarii minoritari, adică eu, fondatorul Domo şi fondatorul Technomarket am făcut acum câteva săptămâni o ofertă Trans Balkan Investments pentru a cumpăra 61,8% din acţiunile pe care fondul le deţine la retailerul TechnomarketDomo. Suntem managerii companiilor din Bulgaria şi din România şi vedem o şansă mai bună de dezvoltare astfel. Cu ajutorul altor investitori, pentru că este vorba de o sumă importantă, vrem să cumpărăm aceste acţiuni”, a declarat Lorand Szarvadi, directorul executiv al Domo.

Fondul de investiţii Trans Balkan Investments a plătit în 2007, prin intermediul subsidiarei Lynx Property, 62,5 milioane de euro pentru preluarea unui pachet de 75% din acţiunile Domo Retail, la care s-a adaugat o bonificaţie de 12,5 milioane de euro pentru performanţele financiare din 2007. Restul de 25% a fost păstrat de acţionarii fondatori ai Domo Retail, printre care şi Szarvadi.

Interesaţi de vânzare

Compania TechnomarketDomo este prezentă pe segmentul retailului de produse electronice în România şi Bulgaria, prin reţelele de magazine Technomarket şi Domo, şi este deţinută în proporţie de 38,3% de fondatorii celor doi retaileri de electronice şi electrocasnice.

„Conducerea discută cu acţionarii minoritari ai TechnomarketDomo o ofertă, din proprie iniţiativă şi indicativă, din partea acestora de cumpărare a pachetului de acţiuni de 61,8% deţinut de Trans Balkan la TechnomarketDomo. Vom lua în considerare această ofertă, dar vom analiza şi alte variante, astfel încât să fie cât mai avantajos pentru acţionarii Trans Balkan pentru a permite strângerea de suficiente fonduri în viitorul apropiat”, se arată într-un anunţ al fondului de investiţii.

Reprezentanţii fondului susţin că varianta aleasă trebuie să le permită să plătească 17 milioane de euro pe care îi datorează unui fond, State General Reserve Fund of Oman, şi, de asemenea, finanţarea dezvoltării afacerilor grupului TechnomarketDomo în regiunea Europei de Sud-Est.

„Conducerea este în proces de selecţie a unui consultant financiar independent pentru a asista această încercare”, se arată în anunţul fondului.

Veniturile TechnomarketDomo în România, cu o reţea care totaliza la sfârşitul anului trecut 219 de magazine, au scăzut în 2009 cu 17%, la 167 milioane de euro.

În Bulgaria, veniturile companiei au coborât cu circa 6%, la 394 milioane de euro.

Veniturile totale au fost de 561 milioane dolari în 2009, compania precizând, la anunţul rezultatelor, că şi-a atins ţintele generale de vânzări şi a rămas lider pe piaţa din Bulgaria şi a avansat pe această poziţie şi în România, în pofida mediului de afaceri dificil.

SURSA: Mediafax