Londra dorește un acord cu fiecare țară UE. La încheierea unei perioade de tranziție după ieșirea sa din Uniunea Europeană, pe 31 decembrie 2020, guvernul britanic a fost aprig criticat pentru că nu a negociat călătorii fără vize pentru artiștii în turneu și echipele lor în cadrul unui acord de liber schimb cu UE, conform 20minutes.fr

Adresându-se unei comisii parlamentare, secretarul de stat pentru Cultură, Caroline Dinenage, a declarat că, deși „ușa rămâne deschisă” pentru ample discuții cu UE, găsirea unei soluții cu privire la toate cele 27 de ţări membre UE ar fi „foarte complicată”.

Londra dorește un acord cu fiecare țară UE

Ea a considerat că guvernul britanic va avea șanse mai mari de succes dacă va recurge la „negocieri cu state individuale”. „Cea mai mare problemă o reprezintă chestiunea permiselor de muncă și aceasta ţine într-adevăr de competența statelor membre individuale. Și de aceea ne concentrăm munca asupra acestui lucru”, a adăugat d-na Dinenage.

Deputații europeni au auzit mărturii de la reprezentanții sectorului care au creionat o imagine sumbră a viitorului lor, dacă deplasările în UE nu le-ar fi facilitate.

„Cred că impactul negativ al Brexitului asupra industriilor creative și în special asupra (artiștilor) independenți a devenit și mai brutal”, a declarat Deborah Annetts, CEO la ncorporated Society of Musicians.

„Acum este o criză. Credem că trebuie să existe o discuție între guvern și Comisia Europeană”, a adăugat ea, subliniind dublul impact al Brexitului și al pandemiei de coronavirus asupra artiștilori.

„Auzim mărturii de la oameni care spun lucruri precum: „Am impresia că trebuie să fac o alegere între a fi britanic sau a fi muzician”, a mai spus Paule Constable, membru al colectivului independent Freelancers Make Theatre. O petiție susținută de vedete britanice pentru a cere scutiri de viză pentru profesioniștii și artiștii din muzică a reunit peste 280.000 de semnatari.

Sursă foto: INQUAM Photos, Melinda Nagy