Potrivit studiului publicat luni, 14 august, un locuitor din Germania petrece în mediu 9,2 ore/zi stând pe scaun. Acest timp este cu jumătate de oră mai mult decât în 2021, în perioada pandemiei COVID-19.

Specialiștii subliniază că lungile perioade de sedentarism prezintă riscuri grave pentru sănătate. Acestea pot creşte riscul de îmbolnăvire de diabet de tipul 2, obezitate şi hipertensiune arterială.

Locuitorii din Germania petrec tot mai mult timp stând jos

„Germanii îşi petrec din ce în ce mai mult timp în fiecare an stând jos”, a subliniat echipa de cercetători coordonată de Ingo Froböse de la Universitatea de Educaţie Fizică din Koln.

De asemenea, studiul arată că doar 17% dintre participanţi fac suficient de multă mişcare şi au un regim de viaţă sănătos.

Studiul a fost realizat prin intervievarea a 2.800 de adulţi, prin telefon, cu privire la activitatea fizică, regimul alimentar, consumul de alcool şi tutun şi nivelurile de stres.

Mulți oameni din UE declară că nu fac niciodată exerciții fizice sau sport

În Uniunea Europeană (UE), 45 % dintre oameni declară că nu fac niciodată exerciții fizice sau sport, iar fiecare a treia persoană are un nivel insuficient de activitate fizică, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru specific.

Acest lucru duce la milioane de cazuri de boli netransmisibile (NCD) care distrug sănătatea oamenilor și împovărează economiile. Un nou raport al OMS și al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) – „Step up! Combaterea poverii activității fizice insuficiente în Europa” – explică modul în care creșterea activității fizice la nivelurile recomandate ar putea preveni mii de decese premature în UE și ar permite economisirea a miliarde de dolari în cheltuieli de sănătate.

„Activitatea fizică regulată este unul dintre cele mai importante lucruri pe care oamenii le pot face pentru o viață sănătoasă. Nu numai că reduce în mod semnificativ riscul a numeroase boli netransmisibile, dar îmbunătățește, de asemenea, sănătatea mintală și sporește starea de bine.

OMS recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână și fiecare mișcare contează pentru o sănătate mai bună. Cel mai recent raport al nostru arată că, dacă toți locuitorii UE ar respecta nivelurile de activitate fizică recomandate de OMS, s-ar putea preveni peste 10 000 de decese premature în fiecare an.”, a declarat Dr. Kremlin Wickramasinghe, șeful interimar al Biroului european al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile.

Noul raport, realizat în colaborare cu OCDE și cu finanțare din partea UE, arată impactul potențial pe care creșterea nivelului de activitate fizică l-ar avea asupra sănătății populației și a economiei din UE.