Deși oameni precum Ethel Caterham, în vârstă de 115 ani, au avut șansa unor gene excepționale, cercetările arată că activitatea fizică, dieta, somnul și gestionarea stresului sunt factori- cheie care pot influența semnificativ durata de viață.
Studii despre longevitate
Studiile leagă exercițiile fizice modeste și dietele bazate pe plante cu o speranță de viață crescută, în timp ce somnul slab și stresul cronic o pot scurta. Deși nu ne putem controla genetica, aceste descoperiri evidențiază obiceiurile care pot contribui la ceea ce ne dorim cu toții: longevitatea.
Mișcarea contează: doar 75 de minute de mers rapid pe săptămână vă pot adăuga doi ani în viață.
Dietele sănătoase promovează longevitatea: dietele bogate în plante, cereale integrale și grăsimi sănătoase sunt legate de o îmbătrânire fără boli.
Conexiunile sociale: adulții în vârstă cu interacțiune socială zilnică au șanse de trei ori mai mari să trăiască cu cinci ani mai mult.
Există câteva sugestii privind stilul de viață pe care le putem desprinde din cercetările pe grupuri de oameni longevivi, care ne-ar putea ajuta să creștem șansele de a trăi mai mult, scrie neurosciencenews.
1. Activitatea fizică
Cercetările arată că oamenii care sunt mai activi fizic în fiecare zi tind să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Un studiu a constatat că trecerea de la lipsa activității fizice la aproximativ 75 de minute pe săptămână de mers rapid a crescut speranța de viață cu aproximativ doi ani.
Mai puțin cunoscut este cât de nocivă este inactivitatea pentru sănătatea și longevitate. Efectele pozitive ale exercițiilor fizice sunt diferite de efectele negative ale inactivității.
Asta înseamnă că poți avea o influență pozitivă asupra sănătății, evitând lipsa mișcării.
Cercetările arată că sedentarismul este asociat cu un risc mai mare de deces prematur din orice cauză.
Dacă doriți să trăiți mai mult, ar trebui să încercați să evitați să stați pe scaun perioade lungi de timp. Sfaturi practice în acest sens includ ridicarea de pe scaun la fiecare 30 de minute sau deplasarea la cineva la birou în loc să suni sau să-i trimiți e-mail.
Acest lucru, plus 30 de minute de exerciții moderate măcar la trei zile, vă pot crește șansele de a avea o viață lungă și sănătoasă.
2. Dieta bazată pe legume
Un studiu recent care a urmărit aproximativ 100.000 de oameni pe o perioadă de 30 de ani a constatat că persoanele care au ajuns la vârsta de 70 de ani în stare de sănătate (nu aveau boli cronice) au consumat de obicei mai multe fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase și mai puține grăsimi trans, carne roșie sau procesată, prăjeli și alimente dulci.
Acest studiu nu spune că trebuie să fii vegan sau să nu mănânci niciodată carne roșie – identifică doar tendințele în cadrul dietelor asociate cu îmbătrânirea sănătoasă.
Când și cât de mult mănânci poate juca, de asemenea, un rol în ceea ce privește îmbătrânirea. Cercetările privind restricția calorică și postul intermitent la animale au arătat că pot crește durata de viață.
3. Somnul
Somnul regulat și de bună calitate este foarte important pentru sănătate și longevitatea generală.
Într-un studiu efectuat pe aproximativ 500.000 de britanici, modelele neregulate de somn au fost asociate cu un risc cu 50% mai mare de deces prematur, în comparație cu cei cu modele obișnuite de somn.
Lucrătorii în ture au avut un risc mai mare de accident vascular cerebral.
Deși aceste date sugerează că un somn regulat și de bună calitate este important pentru o sănătate bună, canititatea de somn de care aveți nevoie și când ar trebui să mergeți la culcare depinde de mai mulți factori.
Stresul
Stresul are multe efecte asupra sănătății. De exemplu, tot mai multe dovezi arată că factorii de stres timpurii (cum ar fi pierderea unui părinte, divorțul sau abuzul) pot afecta negativ sănătatea, mai târziu în viață – chiar și la nivel molecular și celular prin creșterea nivelurilor de inflamație în moduri care ar putea crește riscul de boli și deces prematur la o vârsta înaintată.
În schimb, adulții în vârstă care prezintă o rezistență psihologică crescută la stres sunt mai puțin probabil să moară din orice cauză.
Cei care trăiesc o viață mai activă din punct de vedere social tind, de asemenea, să trăiască mai mult. De fapt, persoanele de peste 65 de ani care sunt active zilnic au de trei ori mai multe șanse de a trăi cu cinci ani mai mult, comparativ cu cei care niciodată nu se angajează în activități sociale.
Rolul geneticii
Deși există multe obiceiuri de stil de viață pe care le putem schimba, un lucru pe care nu îl putem controla când vine vorba de longevitate este genetica. Unele cercetări sugerează că mutațiile care apar în mod natural în genele asociate cu longevitatea sunt mai frecvente la persoanele cu viață lungă.
Deși este greu de identificat rolul geneticii când vine vorba de durata de viață, previziunile actuale sugerează că longevitatea este legată de genetică doar între 20-40%.
Dar genetica bună nu este totul. Deși Ethel Caterham a ajuns la vârsta remarcabilă de 115 – iar una dintre surorile ei a trăit până la 104 de ani – cele două fiice ale sale au decedat înainte de a avea 71 și 83 de ani.