Potrivit rezultatelor parţiale date publicităţii de autorităţi, aproape 65% dintre cei prezenţi la vot s-au pronunţat împotriva proiectului elaborat de guvernul oraşului-land Berlin care dorea să construiască spaţii comerciale, birouri, locuinţe şi alte clădiri cu destinaţie publică pe circa o treime din cele 300 de hectare ale imensei zone.

“Referendumul cu privire la Tempelhof a dus la un rezultat clar ce trebuie acceptat”, a declarat primarul social-democrat al capitalei germane, Klaus Wowereit. “Este regretabil că o dezvoltare moderată, în serviciul locuinţelor, nu mai este posibilă, însă contează vocea cetăţenilor, iar acest vot nu trebuie pus în discuţie”, a adăugat el.

Închis în 2009, fostul aeroport, construit de nazişti şi simbol al Podului aerian care a aprovizionat oraşul în perioada blocadei sovietice din 1948-1949, a fost redeschis publicului în 2010 şi a devenit ulterior templul odihnei în aer liber pentru locuitorii Berlinului.

Mai multe zeci de cetăţeni au sărbătorit la faţa locului, duminică seară, victoria iniţiativei cetăţeneşti “100% Tempelhofer Feld” la originea acestui referendum, potrivit unei înregistrări video publicate pe internet.

Asociaţia înfiinţată în cartierele care înconjoară aeroportul şi care critica proiectul conceput “pentru investitori”, şi nu “pentru majoritatea berlinezilor” a reuşit să strângă mai mult decât cele 174.000 de semnături necesare pentru organizarea acestui tip de consultare populară la Berlin.

Sursa: Agerpres