Directorul general al Ministerului Sănătății, Nachman Ash, vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit acestuia, în contextul creșterii infectărilor cu noul coronavirus, Israelul s-ar putea confrunta cu un nou lockdown din luna septembrie.

Acesta a mai declarat că este „imposibil de spus cu certitudine” dacă anul școlar se va deschide așa cum era planificat la 1 septembrie, însă încearcă să fie optimist.

„Chiar nu vrem să ajungem la un blocaj. Încercăm toți pașii pentru a nu ajunge în acel loc, dar nu vom avea de ales dacă ajungem în punctul în care sistemul de sănătate riscă să intre în colaps”, a spus el, într-un interviu pentru Radio 103FM, citat de Times Of Israel.

„Avem de gând să deschidem anul școlar pe 1 septembrie, dar este imposibil să spunem cu certitudine că se va întâmpla asta. După sărbătorile dorim ca sistemul de învățământ să fie pe deplin activ, cu prezență fizică și trebuie să fim pregătiți pentru asta”, a spus el.

Carantină de sărbători

Totodată, oficialul israelian a mai precizat că în cazul în care s-ar impune un nou lockdown în timpul sărbătorilor evreiești din luna septembrie, eventual blocaj în această perioadă va avea un impact mai mic asupra economiei decât în ​​alte luni.

„Faptul că economia ar fi mai puțin afectată în anumite privințe în septembrie este, de asemenea, luat în calcul” a spus el.

„În opinia mea, carantinarea este un instrument eficient. Vine cu un preț foarte dificil; nu este un instrument pe care dorim să îl folosim într-un stadiu incipient. În cele din urmă, de fiecare dată când am implementat un blocaj, morbiditatea a scăzut”, a mai spus oficialul.

Ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz, a comentat și el aceste declarații. Acesta a spus că blocarea este o ultimă soluție și va fi evitată cât mai mult posibil.

Amintim faptul că Israelul a fost una dintre primele țări care la jumătatea lunii decembrie a lansat o amplă campanie de vaccinare, după încheierea unui acord cu Pfizer. Milioane de doze de vaccin au fost furnizate rapid.

În ceea ce privește campania de vaccinare anti-covid, aceasta s-a dovedit a fi un real succes. Peste 55% din populație s-a vaccinat, dintre care 85% au fost adulţi. Acest lucru a favorizat redeschiderea cafenelelor, barurilor, magazinelor şi o reducere a numărului de cazuri la mai puţin de 100 pe zi, de la 10.000 de cazuri pe zi în toiul epidemiei.

Pe de altă parte, în ultimele săptămâni numărul infectărilor a început să crească din cauza răspândirii variantei Delta. În acest context, autoritățile au luat măsuri drastice, rpecum obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile publice închise.

În același timp, Israelul a lansat o campanie de vaccinare cu o a treia doză de vaccin anticovid a persoanelor în vârstă de peste 60 de ani.