Acesta este motivul real pentru care LNM a lansat la 12 decembrie oferta publica de preluare a actiunilor Sidex, la un pret de 4.800 lei/ actiune. Deoarece LNM nu detine un pachet de actiuni mai mare de 90%, pretul ofertei publice nu a fost calculat conform normelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, fiind suficienta stabilirea unui pret mediu ponderat in ultimul an de tranzactionare. Cum acest pret mediu este de 4.537 lei pentru o actiune Sidex, LNM a putut lansa oferta de preluare la un pret cu 250 lei mai mare.
Actionarii minoritari care detin titluri emise de Sidex au intrat in panica in momentul in care prospectul de oferta a fost facut public. Textul bine ticluit al ofertei a lasat loc la interpretari. De fapt, in spatele acestei oferte nu sta altceva decat necesitatea indeplinirii formalitatilor pentru transferul catre LNM a actiunilor detinute de Electrica si CNAS la Sidex. Prospectul de oferta nu precizeza daca actionarul majoritar are intentia de a declara societatea inchisa dupa inchiderea acestei oferte. In plus, la Sidex Galati, SIF Moldova detine un pachet important de actiuni, de 6,9%. Surse din piata sustin ca SIF Moldova nu va subscrie la aceasta oferta publica, ceea ce inseamna ca LNM va putea ajunge la o detinere maxima de 93,1%. Avand in vedere noile reglementari ale CNVM, actionarul majoritar la Sidex va fi obligat, in urmatoarele 12 luni, sa lanseze o noua oferta de preluare, de aceasta data cu scopul precis de a declara societatea inchisa si pentru a o delista de pe piata de capital. Dar LNM Holdings nu va mai putea sa lanseze si urmatoarea oferta de preluare la acelasi pret. Actionarul majoritar va fi nevoit sa calculeze pretul de oferta dupa reglementarile impuse de CNVM. Pretul oferit pentru o actiune Sidex ar putea fi aproape dublu fata de prima oferta, avand in vedere faptul ca titlurile emise de combinatul galatean au fost evaluate, in momentul privatizarii, la aproximativ 20.000 lei/actiune.

In aceste conditii, LNM nu are sanse sa atraga foarte multi actionari minoritari in capcana ofertei publice lansate la jumatatea lunii decembrie. Brokerii cred ca cei care s-au grabit sa vanda s-au pripit si ca pe actiunile Sidex se va putea obtine un pret mai bun in 2003. In ultimele luni, actiunile Sidex s-au tranzactionat pe piata Rasdaq la preturi cuprinse intre 6.500 si 7.500 lei/actiune. Cotatiile au scazut doar in momentul in care LNM a lansat oferta de preluare. Dar tranzactiile din ultimele zile ale anului s-au incheiat la preturi de 5.000-5.500 lei/actiune, peste pretul din oferta de preluare. Pentru speculatori, impasul unor actionari a devenit extrem de profitabil. Acestia achizitioneaza acum actiuni pe care spera sa le vanda la un pret dublu pana in iarna anului viitor.